Prvi draft deklaracije poslat stranim ambasadama i EU 1Foto: FoNet

Prvi draft, odnosno nacrt Deklaracije o srpskom jeziku i opstanku Srba poslat je na adrese stranih ambasada, kao i evropskih institucija.

To je rečeno Danasu u diplomatskim izvorima, upućenim u namere predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u odgovoru na pitanje šta tačno znači najava da će se pre usvajanja ove deklaracije tražiti podrška međunarodne zajednice.

– Aleksandar Vučić je na Sretenje, u danu kada je trebalo da bude predstavljena Deklaracija o srpskom jeziku i opstanku Srba, odnosno usvojena u parlamentima Republike Srpske i Srbije, rekao da to nije učinjeno zato što, između ostalog, njeni idejni tvorci hoće da pre skupštinske potvrde pridobiju što širu podršku međunarodne zajednice.

– Ja sam kriv što danas nije objavljena. Zamolio sam predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da nam dozvoli nekoliko dana ili sedmica, iako smo taj tekst odavno sačinili. Želeo bih da dobijem širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu – naveo je Vučić.

Kako je Danasu rečeno u diplomatskim izvorima, nakon slanja nacrta teksta deklaracije na adrese stranih diplomatskih predstavništva i EU institucija, očekuju se njihove reakcije.

– Traže se reakcije, odnosno zamerke i kritike, kao i predlozi o tome šta bi još trebalo uraditi, dodati… Potom će se videti šta od svih tih predloga treba usvojiti i promeniti – ističu sagovornici Danasa.

Osim potrebe da se izbegne osuda međunarodne zajednice zbog usvajanja jednog takvog, kao razlog za odlaganje predstavljanja i usvajanja deklaracije, Vučić je na Dan državnosti rekao i da želi da se pre usvajanja obave razgovori sa političkim činiocima u Srbiji. On je tom prilikom rekao da je deklaracija gotova, ali da će o njoj biti reči tek posle održavanja izbora u Beogradu koji su zakazani za 4. mart.

– Zamolio sam predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se pre predaje dokumenta skupštini ili vladi obave razgovori i sa svim političkim činiocima u Srbiji. Pred izbore 14 dana (u Beogradu) je nemoguće razgovarati, to bi bile samo salve uvreda. Sačekaćemo tih 14 dana i da probamo da razgovaramo i postignem opšte nacionalno jedinstvo i ukažemo na to šta su zamerke u tom papiru – rekao je Vučić. On je zaključio da želi da pokuša da se napravi najbolji moguć tekst koji bi bio dobar za celokupan srpski narod.

Isti program za osnovce s obe strane Drine

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će delovati i sprovoditi niz mera kako bi sprečile asimilaciju srpskog naroda, navodi se u deklaraciji o opstanku Srba u koji je imao uvid Glas Srpske. Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti RS i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst. Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije. „Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva“, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari