Prvo poverenje pa onda zajednički front 1Foto: Beta/Metla info; FoNet/Aleksandar Levajković; FoNet/Nenad Đorđević; Beta/Branislav Božić

Podržavamo svaki smislen pokušaj da se opozicija ujedini. Integracija opozicije oko zajedničkih ciljeva koji su u interesu građana jeste prioritetan proces za Demokratsku stranku.

Na sednici predsedništva stranke diskutovaćemo o predlogu i zauzeti stav oko toga da li  pristup koji predlaže Zelenović može biti svrsishodan u zadatim  okolnostima, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, upitana kako komentariše predlog lidera Zajedno za Srbiju i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića o ujedinjenju građanske opozicije.

Podsetimo, Zelenović je precizirao da njegov predlog za ujedinjenje građanske opozicije ima tri tačke, i to: uvođenje novih ljudi u politiku, fokus spoljne politike na Brisel i Vašington i uključivanje u rešavanje kosovskog pitanja, uz opasku da je njegov stav da „pitanje KiM treba da bude rešeno za najkraće moguće vreme“.

Povodom Zelenovićeve inicijative, Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, navodi za naš list: „Socijaldemokratska stranka se zalaže za razgovore kako ideološki srodnih stranaka o načinima bliže integracije građanske proevropske opozicije, tako i za razgovore sa širim spektrom opozicionih organizacija o preduslovima za slobodne i poštene izbore, te slobodne medije. U tom kontekstu je Boris Tadić i inicirao ponovno okupljanje celokupne istinske opozicije na okruglim stolovima, gde će se postaviti temelji za buduću pobedu nad ovim režimom“.

– Žao mi je zbog toga sto se stranka gospodina Zelenovića, ZZS, nije odazvala našem, kao ni pozivu organizatora poslednja dva sastanka opozicije – Nove stranke i Pokreta slobodnih građana. Moja stranka i ja lično, javno smo mu uputili podršku za lokalne izbore u Šapcu i stavili na raspolaganje svoju organizaciju za svaku pomoć tamošnjoj koaliciji stranka, verujući da samo kroz saradnju možemo postići konkretan rezultat. Jednako se nadam da će, upravo u tom duhu saradnje, on i ZZS, promeniti stav i priključiti se širim konsultacijama opozicije, koje se već redovno održavaju.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, kaže za Danas da je „potpuno legitimno da pojedinci na političkoj sceni iznose svoje ideje o tome kako opozicija treba da nastupa zajedno“.

– Predlog gospodina Zelenovića je najvećim delom programskog karaktera, odnosno druga i treća tačka su takve, što ukazuje da on teži grupisanju opozicije po ideološkoj sklonosti, i ja se sa time slažem, jer sam se uvek zalagao za to da politička ideologija treba da se vrati u politiku. Što se DSS tiče, naše stanovište u programskom smislu je suprotno gledištima gospodina Zelenovića: mi ne smatramo da pitanje KiM sada treba rešavati, a u spoljnopolitičkom domenu zalažemo se za partnerstvo i saradnju pre svega sa Ruskom Federacijom, zatim i sa Kinom, uz insistiranje na očuvanju načela vojne neutralnosti naše države, ukazuje Jovanović.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, koji je u UOPS-u, zajedno sa SSP i Narodnom strankom, konstatuje za naš list da je „ključna stvar borba za poštene izbore i slobodne medije“.

– Bojkot je doprineo delegitimizaciji režima. I to je prvi korak ka njegovom rušenju. Neki su žrtvovali svoju političku komociju i bojkotovali izbore, a neki su taj bojkot pokušali da dezavuišu. Nakon bojkota i njegovog rezultata – Skupština bez opozicije, neki, sasvim legitimno, pokušavaju da se njihova  uloga u „bojkotu bojkota“ zaboravi. I oni pričaju sada o raznim stvarima: kolonama i sličnim perifernim stvarima. Samo jedinstveni front u stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore ima smisla. Ali, moramo da vodimo računa ko gura svoj lični, partijski ili drugi poseban interes, a ko želi da se zajedno borimo, pa da na postenim izborima promovisemo razlike. Pokret za preokret ceni isključivo ljude koji drže reč, a sa ostalima možemo da razgovaramo, ne znači da im verujemo, smatra Veselinović.

Đilasova i Jeremićeva stranka bez komentara

U Stranci slobode i pravde, čiji predsednik je Dragan Đilas, ni u Narodnoj stranci, koju predvodi Vuk Jeremić, nisu juče želeli da za naš list komentarišu predlog Nebojše Zelenovića. S druge strane, među prvima koji su podržali Zelenovićevu inicijativu je Građanski demokratski forum, a da je to vredno razmatranja, naročito u delu koji se tiče rešavanja kosovskog pitanja, ocenio je Pokret slobodnih građana, dok Ne davimo Beograd za sada „razmatra predlog“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari