PSG: Mladi da se trgnu, ovakva Srbija nije pristojno mesto za život 1Foto: PSG

Dok se u svetu obeležava Međunarodni dan mladih, Srbija ovaj 12. avgust dočekuje sa gorkim ukusom u ustima zbog nedavnih događaja i poražavajućih podataka koji nam govore samo jedno – mladi žive loše, saopštila je omladina Pokreta slobodnih građana.

Prema njihovim rečima, mladi u Srbiji ne vide nikakvu perspektivu, a izgledi su takvi da u ovakvoj državi budućnosti za njih ni nema.

U saopštenju se, kao na jednu od pokazatelja ovakve loše situacije, podseća na neodlazak naše reprezentacije na ovogodišnju Univerzijadu.

„Naši studenti prvi put u istoriji nisu imali priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz 119 zemalja sveta u različitim sportskim disciplinama, u kojima su do sada pokazali zavidne rezultate“, navodi PSG.

Kao drugi dokaz da mladi u Srbiji žive loše navode lažne diplome koje potpuno obesmišljavaju obrazovanje u Srbiji.

„Zbog čega je ove godine diplomirao 45.221 student? Da bi, ukoliko se i zaposle, 61 odsto njih radilo na pozicijama za koje se nisu školovali? Da bi u foteljama po državnim institucijama sedeli oni koji su na primeru uzgoja pamuka u Srbiji (?) lako došli do visokog zvanja?“, pitaju iz PSG-a na Međunarodni dan mladih.

Treća stavka na koju PSG ukazuje u saopštenju su poražavajući rezultati o položaju i potrebama mladih koje je danas objavila Krovna organizacija mladih Srbije.

„Iz Srbije planira da se iseli 64 odsto mladih. I da, nezaposlenost mladih jeste opala u odnosu na prošlu godinu. I da, opala je za oko 9.000 mladih ljudi, ali koliko se mladih iselilo kada skoro dve trećine njih tek planira?“, ističe PSG.

Kao omladina PSG-a navode da žele da ovo bude dan kada su se podsetili samo dela svega onoga što ova država „čini“ za mlade.

„Dan kada ćemo se trgnuti i pogledati ove jezive statistike. Dan kada ćemo shvatiti da ovakva Srbija nije pristojno mesto za život i da kao ovakva ne nudi nikakvu budućnost. Dan koji ćemo posvetiti tome da se i mi, kao mladi, ukoliko nismo, uključimo i pobedimo ove brojke. Dan koji će biti samo jedan od 365 dana kada radimo na unapređenju položaja mladih. Dan koji ćemo jednog dana jedni drugima čestitati“, zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari