PSG: Niški aerodrom predali slepo poslušni odbornici Vučića 1Foto: Sajt Aerodroma Niš

Pokret slobodnih građana (PSG) danas je „najoštrije osudio diktatorsku politiku Aleksandra Vučića koji je uz pomoć svojih slepo poslušnih odbornika oteo imovinu i celo Javno preduzeće ‘Aerodrom Niš’ od Nišlija i Grada Niša“.

– Stavljanjem dužnosti gradonačelnika, gradskog Veća, svoje odborničke grupe i šefa odborničke grupe u funkciju bespogovornog sprovođenja volje jednog čoveka, Srpska napredna stranka ne samo da je Nišlijama i Nišu otela aerodrom, već je obesmislila i građanima oduzela pravo na lokalnu samoupravu- navodi se u saopštenju Povereništva PSG za Niš.

Povereništvo za Niš očekuje da će „imena svih odbornika koji su glasali za ovo, u istoriji nezabeleženo, nasilje centralne vlasti prema jedinici lokalne samouprave i njenim građanima ostati zauvek zapamćena, a njihovo učešće adekvatno sankcionisano primenom Zakona o lustraciji koji će biti usvojen čim PSG dobije poverenje građana i preuzme odgovornost za upravljanje državom“.

Povereništvo PSG je, takođe, apelovalo da se u borbi za zajedničke interese svih građana Niša, kao što je borba da Niški aerodrom ostane u svojini Grada, ubuduće ne prave veštačke podele između građana i članova opozicionih stranaka ili između organizatora protesta i drugih.

U saopštenju se podseća da su članovi PSG bez svojih obeležja od samog početka učestvovali u protestima za zaštitu Niškog aerodroma, te da je PSG udruženje građana, a ne politička stranka.

– Zato mirne savesti i objektivno sada kažemo da organizatori nije trebalo da nepromišljeno sloganom „Jači od vlasti, jači od opozicije“ u istu ravan stavljaju vlast i opoziciju, niti da prave veštačku razliku između građana i članova opozicionih stranaka, pa ni između sebe i drugih ljudi koji se bave politikom. Nadamo se da u budućnosti ni jedna organizacija neće prisvajati javni interes i sebi uzimati za pravo da odlučuje ko i kako može da izražava svoj stav-navodi PSG.

Skupština grada Niša je prošlog petka većinom glasova odlučila da se imovina, osnivačka prava i udeo Niškog aerodroma besplatno ustupe Republici. Predlog za donošenje ovakve odluke dalo je Gradsko veće, na preporuku Vlade Srbije.

Predlog Gradskog veća, usvojen 30. marta, isprovocirao je građanske proteste u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

Proteste je podržala Ujedinjena opozicija Niša, koju čini devet stranaka i pokreta okupljenih oko pitanja promene vlasničkog statusa Aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari