PSG: Osuda pokušaja Zavetnika da spreče projekciju filma 1

Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje pokušaj ekstremista okupljenih oko organizacije Zavetnici da prekinu projekciju dokumentarnog filma „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!“ i navodi da je to još jedan dokaz eskalacije nacionalizma i mržnje u društvu.

U saopštenju se navodi da to nije prvi put da ekstremni nacionalisti širom Srbije sprečavaju filmske projekcije politički „nepodobnih“ filmova ili javne tribine, a reakcija države na njihovo delovanje u najmanju ruku je mlaka, ako ne i stimulativna.

Srbija očigledno ulazi, po demokratiju i demokratske institucije i po ljudska prava, u još mnogo teži period i da je neophodno vertikalno i horizontalno, međusektorsko i multidisciplinarno povezivanje svih organizacija i pojedinaca u borbi za elementarne demokratske vrednosti i normalan život, navodi se u saopštenju PSG.

U saopštenju PSG se dodaje da su Zavetnici pokušali da prekinu projekciju istog filma i u junu prošle godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ali su ih organizatori sprečili u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari