PSG: SNS vodi nepromišljenu spoljnu politiku 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je učešće srpskih vojnih snaga na zajedničkoj vežbi vojski Belorusije, Rusije i Srbije dokaz „neiskrene, lutajuće i nepromišljene“ spoljne politike koju vodi Srpska napredna stranka (SNS).

„Ovakav potez je dokaz neiskrenosti vlasti prilikom potpisivanja Deklaracije o predsedničkim izborima u Belorusiji kojom je Evropska unija (EU) nedvosmisleno osudila diktatorski i nedemokratski režim Aleksandra Lukašenka. Takođe, na ovaj način baca se senka na nedavno potpisani sporazum u Vašingtonu koji je trebalo da predstavlja trajno i strateško opredeljivanje spoljnopolitičkog kursa Srbije i raskid sa višedecenijskom praksom sedenja na više stolica“, saopštio je PSG.

Pokret naglašava da „populistički pokušaji animiranja nacionalistički opredeljenog biračkog tela i lična impresioniranost Aleksandra Vučića autokratskim liderima odnosi prevagu nad državnim interesima Republike Srbije prilikom donošenja strateških odluka i opredeljivanja kakvom sistemu vrednosti Srbija treba da teži“.

„Pokret slobodnih građana veruje da je Srbiji mesto među državama zapada, pre svega EU, koje neguju vrednosti demokratije, pluralizma i tolerancije, umesto jačanja vojnih saveza sa nedemokratski uređenim državama, zbog čega zahtevamo hitno povlačenje vojske Srbije sa vojnih vežbi u Belorusiji“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari