Pupovac: Srbi se u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja srpsko-hrvatskog nepomirenja 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Milorad Pupovac, politički lider Srba u Hrvatskoj i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) rekao je danas za Betu da se Srbi u Hrvatskoj nalaze izmedju čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja, ali da se krenuli putem, za koji veruje, da će Srbe skinuti s nakovnja i maknuti ispod čekića.

„Bilo bi znatno lakše kad se ne bismo nalazili između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja. Ali krenuli smo putem za koji verujemo da će nas skinuti s tog nakovnja i maknuti ispod tog čekića“, rekao je Pupovac.

Na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose između zvaničnog Beograda i Zagreba, Pupovac je kazao da su politički odnosi izmedju Zagreba i Beograda počeli da stagniraju još od 2011, 2012. godine.

„Uprkos povremenim pokušajima da se ta stagnacija zaustavi, njihovi su rezultati bili kratkog trajanja. I gotovo su uvek bili zasenjeni otvorenim ratnim i poratnim pitanjima. Poseban problem je zastoj u procesu širenja Evropske unije i zapostavljanja odnosa medju zemljama bivše jugoslavije i jugoistoka Evrope od strane EU“, ocenio je politički lider Srba u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju zastoj u širenju dobrosusedskih odnosa, Pupovac zamera zvaničnom Beogradu i zvaničnom Zagrebu „različite oblike“ nastavljanja ratovanja verbalnim, simboličkim i komemorativnim praksama.

„Ne može biti poboljšanja dobrosusedskih odnosa bez rešavanja otvorenih pitanja kao što su pitanja nestalih lica, kako Hrvata tako i Srba, sudjenja za ratne zločine, povratak imovinskih prava i stambenog zbrinjavanja, pitanja manjina i pitanja granice“, ocenio je lider SDSS.

Po njegovim rečima problematičan je i stav koji se „oblikuje“ s obe strane, da smo mi dva sveta koja nemaju i ne trebaju imati ništa zajedničko.

„U Zagrebu i Beogradu smatraju da je izmedju nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski. Novi zid izmedju Zapada i Istoka. Koliko je to štetno i retrogradno i za Hrvatsku i za Srbiju ne vide oni koji ne mogu i oni koji su slepi zbog svojih političkih oholosti“, rekao je Pupovac.

Na pitanje Bete da li povremena oštra istupanja protiv Hrvatske pojedinih visokih zvaničnika iz Beograda otežavaju aktivnosti na popravljanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da svaka teška reč, oštar istup ili loša poruka bilo s jedne ili s druge strane ne mogu dobro da utiču na položaj Srba u Hrvatskoj.

„Oštre reči sužavaju prostor za popravljanje položaja Srba. Zato smo činili i činimo sve da toga ima što je moguće manje“, naveo je on.

Na pitanje Bete da li država Hrvatska dovoljno radi na tome da se suzbije mržnja prema srpskom narodu i Srbiji, koja nažalost još uvek postoji, Pupovac je rekao da je isuviše dugo trajala tolerancija prema govoru mržnje i aktima nasilja, pa se i danas ni policija ni sudovi neretko ne usudjuju nazvati stvari pravim imenom.

„Tako se ustaški pozdrav tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umesto kao podsticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima. Hrvatski Ustav to zabranjuje, a krivični zakon kao i neki drugi zakoni tretiraju kao krivična dela“, rekao je Pupovac.

On je ponovio da je funkcioner SDSS-a Boris Milošević prisustvovao proslavi godišnjice „Oluje“ u Kninu da bi se politike ratovanja sećanjima transformisale u politike mira i pomirenja.

Na pitanje Bete šta konkretno očekuje od predstavnika vlasti u Srbiji, a šta od političara u Hrvatskoj da će uraditi na tom planu, Pupovac je istakao da je u ovom trenutku najbitnije rešavanje pitanja nestalih lica, Hrvata i Srba.

Na pitanje Bete da li je prisustvo Miloševića manifestaciji u Kninu, najava distanciranja Srba u Hrvatskoj od stavova zvaničnih srpskih vlasti, Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj nemaju potrebu za distanciranjem od matične zemlje, već za stvarnjem što je moguće boljih pretpostavki za dobre odnose izmedju nje i zemlje koja im je domovina, kao i što je moguće bolje i sistemskije saradnje izmedju njihovih institucija i institucija Republike Srbije.

„Dugo je trebalo da se ti odnosi u novim okolnostima počnu izgradjivati i svaki zastoj ili narušavanje postojećeg nanosi nam ozbiljne štete“, ocenio je Pupovac.

Na pitanje kako komentariše to što ga u Beogradu uglavnom napadaju predstavnici politika koje su devedesetih godina odlučivali o sudbini Srba u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da su Srbi u Hrvatskoj započeli dijalog o tome što se dogodilo izmedju Hrvata i Srba.

„Dijalog neophodan za svaki gest mira i pomirenja. Taj dijalog nije započet ni protiv Beograda niti bez njegovog znanja. Štaviše, potrebno je da takav dijalog vodimo i u Srbiji. I to zato što svi znamo na kojem mestu se nalaze Srbi u Hrvatskoj ili iz Hrvatske kad su posredi hrvatsko-srpska dogovoranja ili sukobljavanja“, objasnio je lider Srba u Hrvatskoj.

Na pitanje kako je shvatio kritiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića što nije konsultovan Beograd pre odluke da Milošević ide u Knin, Pupovac je rekao da uvek kada smatraju da je neophodno – „razgovaramo s Beogradom“.

„O svemu što smatramo važnim bilo za hrvatsko-srpske odnose ili za odnose medju Srbima pristupamo iz više perspektiva, a to znači ne samo naše. Kad smatramo da je to potrebno, razgovaramo. Kao što sam već rekao, pomirenje izmedju Hrvata i Srba u Hrvatskoj biće nepotpuno bez pomirenja izmedju Zagreba i Beograda“, rekao je Pupovac.

Na pitanje Bete šta je potrebno da nova hrvatska vlada konkretno učini na poboljšanju uslova življenja i opstanka srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je na prvom mestu osećaj slobode.

„Osećaj slobode je na prvom mestu, pa politika ravnopravnosti u različitim segmentima: od priznavanja stradanja preko obrazovanja do razvoja“, rekao je Milorad Pupovac u intervjuu za agenciju Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari