Putokazi za Evropu 1Foto: Branislav Bozic

Nakon već pomalo mitske uloge Jevrema Obrenovića koji je uveo brojne inovacije, kako Šapčani vole da kažu – prvine u Srbiji, a po „evropskom ukusu“, sadašnji iskorak Šapca umnogome je preteča i putokaz za ostale 173 lokalne samouprave u Srbiji, među njima i prestonice.

Naime, od kada je Šapcu na vlasti koalicija sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem na čelu, ovaj grad je ubrzano napredovao i rešio je i rešava komunalne, ekološke i razvojne probleme po receptu savremenog sveta.

Šabačka Toplana danas potpisuje ugovor za Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kojim će kreditirati oko 1.800 domaćinstava za termoizolaciju oko 40 zgrada. Vrednost kredita je 2,5 miliona evra, a rok otplate 12 godina.

Na taj način postižu se uštede u toplotnoj energiji za 30 odsto, što će na duži rok otplatiti ovu investiciju. Do sada je termoizolovano više od 1.700 stanova, i time je praktično ušteđena gradnja jedne manje toplane. Po elektroenergetskoj efikasnosti Šabac jedini iz Srbije pripada grupaciji tzv. pametnih gradova u svetu. Inače, Srbija barem tri do četiri puta koristi više energije od evropskog proseka.

U oblasti ekologije Srbija će morati da uloži nekoliko milijardi evra da bi pristupila Evropskoj uniji. Za sada, na primer, postoje aktivna samo tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, među njima je i šabačko.

Ovde je EU uložila 17 miliona evra, a godišnje se u Savu ubaci oko šest miliona kubnih metara vode, koja je 40 odsto čistija od rečne. Postrojenje je projektovano za grad od 85.000 stanovnika, a na njega su priključena gradska kanalizacija kao i fabrička kanalizacija.

Uz to Šabac je jedan od retkih gradova koji koristi regionalnu sanitarnu deponiju, a u Srbiji ih ima svega desetak. Komunalni otpad se prikuplja sa cele teritorije kako grada tako i iz 50 sela, a u funkciji su i reciklažna ostrva i dvorišta, gde se prikuplja i sprovodi selekcija otpada kao i u svakom gradu na zapadu.

Zelene površine su bitan deo ekologije, a u narednom periodu realizovaće se obiman projekat Savaparka na tri stotine hektara. Dugoročno je rešeno i pitanje odbrane od poplava, a EU i tu je uložila deset miliona evra u podizanje nasipa na Savi i na Drini.

Za vreme velikih poplava 2014. godine zabeležen je rekordni vodostaj od 665 centimetara dok je raniji najviši vodostaj bio 590 centimetara. Sadašnja obaloutvrda može da izdrži vodostaj do 700 -750 centimetara. Iz gradskog budžeta uloženo je više od sto miliona dinara u prokopavanje i čišćenje kanala i vodotokova drugog reda i verovatno jedini u Srbiji Šabac ima zaposlenog „kanaldžiju“ da se brine o tome.

Bolji gradski saobraćaj i bicikli

Novina je i savremeni gradski saobraćaj, tako da će od jeseni na svakih 20 minuta polaziti autobusi za najvažnije destinacije. Time bi se smanjila potreba za korišćenjem automobila, a uvode se i nove biciklističke staze. U Šapcu manje od deset odsto učesnika u saobraćaju su biciklisti, dok je to u nordijskim zemljama, čak i u gradovima kojim su mnogo veći, više od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari