Radeta: Ono što Mihajlović radi je klasična špijunaža 1Foto: FoNet

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta ocenila je danas da paket od 13 zakona iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavlja propast i krah onoga što radi ministarka Zorana Mihajlović i poraz Vlade Srbije.

Vjerica Radeta je, na sednici Skupštine, konstatovala da je ono što radi Mihajlović „klasična špijunaža“, jer se neki zakoni u njenom mandatu, poput onoga o planiranju i izgradnji, ili o plovidbi i lukama, menjaju po osam puta.

Radeta je navela da se zakon o vazdušnom saobraćaju otkad je Mihajlović ministarka menja po šesti put, o drumskom peti, a zakon o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti za 1,5 godinu menja se tri puta.

Posledice donošenja ovakvih zakona katastrofalne su za sve ljude koji žive u Srbiji, naglasila je ona. Prema mišljenju Radete, zakon o legalizaciji (ozakonjenju) menja se svesno toliko puta kako se ništa ne bi moglo legalizovati i onda, svesno se ide na to da 2023. godine počne njihovo rušenje, i onda se sa lokalnim funkcionerima deli novac.

Radeta je optužila Mihajlović da „leks specijalisom“ za eksproprijaciju zemljišta na trasi „Moravskog koridora“ želi taj proces da napravi na nezakonit način, „menja se namena zemljišta iz građevinskog u poljoprivredno, da bi ljudi dobili manje novca“.

Ona je ukazala i da se zakon o planiranju i izgradnji donosi da bi se omogućilo investitorima malih hidroelektrana da ih izgrade samo uz građevinsku dozvolu, bez planske dokumentacije, „dozvole će dobijati onaj ko da više“.

Radeta je, kao pravnik, zamerila i to što u predlozima svih zakona nema jasno propisanih pravnih normi, a oni čak ni formalno ne liče na zakonski tekst.

Mihajlović je, odgovarajući Radeti, demantovala sve njene navode, ističući da su njen rad u prethodnih nekoliko godina najbolje videli građani, jer je izgrađeno 350 kilometara autoputa i rekonstruisano isto toliko pruge.

Ona je poručila da o tome kako radi najbolju ocenu daje njen predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ponosan na ono što je uradila. Mihajlović je rekla da je bitno šta kaže „njen predsednik“, a komentarišući zamerke Radete o čestim izmenama zakona, ona je konstatovala da „svaki zakon treba da se usavršava i menja za dobrobit privrede i društva“.

Srbija je danas deveta u svetu u davanju građevinskih dozvola. U vreme kad ste vi bili na vlasti bila je 180, podsetila je ona Radetu. Potom je usledila polemika njih dve u više navrata, na razne teme, uključujući i lične. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari