Radeta pozvala da se ne kupuje Danas 1Vjerica Radeta Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (arhivska fotografiaj)

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke, obrušila se danas u Skupštini Srbije, tokom rasprave o novom Povereniku, na Zorana Pašalića, Zaštitnika građana povodom napada lidera radikala Vojislava Šešelja na novinarku Danasa.

On je, podsetimo, predložio medijskim udruženjima i аsocijаcijаmа Predlog sporаzumа o sаrаdnji u oblаsti uspostаvljаnjа Plаtforme rаdi zаštite i unаpređenjа bezbednosti novinаrа.

Govoreći i o dnevnom listu Danas, radikalka Radeta navela je da su to novine protiv kojih treba dići glas i da su to novine koje ne treba da se kupuju.

“Zamislite Pašaliću je smetalo što je Šešelj uvredio tu novinarku Snežanu Čongradin, a nije mu smetalo što je ta ista novinarka napisala da se u Srebrenici desio genocid. A upravo na tu njenu tvrdnju svi bi trebalo da reaguju“, rekla je Radeta i upitala da li to Čongradin neko plaća da tako piše i šta je sa žrtvama u Bratuncu.

Ona je napomenula i da Danas svakodnevno piše raznorazne gadosti o ljudima iz vlasti, o predsedniku države, ministrima i članovima njihovih familija, a da niko na to ne reaguje. Navela je da protiv takvih novina treba da se digne glas i da se ne kupuju, iako, kako je rekla, ona mora po službenoj dužnosti da ih čita.

“U tim novinama Danas juče se pojavio oglas države Kosovo, a te novine se štampaju i prodaju u Srbiji. I vi iz vlasti posredno finansirate te novine, jer svaki oglas koji želete da sakrijete dajete Danasu, koji štampa svega hiljadu primeraka”, istakla je Radeta, obrušujući se i na žensku mrežu koja je reagovala u zaštiti žena, a mesecima ta ista mreža nije reagovala na pisanje Danasa da je predsednik Srbije u vrhu mafijaške piramide, da je njegov brat kriminalac i slično.

Radeta je rekla da će se radikali ponašati kako hoće, ali da upravo oni tri ipo godine pričaju o donošenju Poslovnika o radu, a da je vladajućoj većini trebao neko sa strane da im kaže da treba da donesu novi Poslovnik.

Na te tvrdnje reagovala je predsednica parlamenta Maja Gojković koja je istakla da promena Poslovnika ne zavisi od nekoga spolja i da nije potreban tutor iz inostranstva da kaže da u Poslovniku po kome poslanici rade nešto ne valja.

“Srbija je demokratska država, postoji sloboda mišljenja i govora i poslanika i svih građana i niko u ovoj državi ne želi da bude cenzor, a RTS će nastaviti da direktno emituje zasedanja”, rekla je Gojkovićeva i dodala da  su svi saglasni da mora nešto da se menja u Poslovniku, da etički kodeks imaju sve evropske zemlja i da će ga imati i Srbija.

Gojkovićeva je navela da u kritici mora da se meri svaka reč i da nema mesta direktnim uvredama, ružan si, nemaš muža i slično.

“Građani ne očekuju da na ovakav način iznosimo te stavove. Naravno da nam ne pada na pamet da podržavamo uvođenje cenzure i verbalni delikt kao krivično delo. Svako ima pravo politički da nastupi i kaže šta misli” , rekla je Gojkovićeva, a sa njom se gotovo u svemu složila poslanica SRS, ali je i navela da se ne slaže u jednom da neko drugi određuje kakvim rečnikom će se poslanici obraćati .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari