Radić: Moguće je zamisliti scenario da Amerikanci u dogledno vreme napuste Kosovo 1Foto: MOD

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da ideja o povlačenju američkih snaga sa Kosova nije nova i da je moguće da oni u dogledno vreme napuste Kosovo jer je situacija tamo „dovoljno stabilna i dovoljno nevažna“.

„Amerikanci su razmišljali i ranije koja je svrsishodnost Bondstila? Drastično su smanjene snage koje se nalaze u toj bazi. I po broju ljudi i po naoružanju koje imaju. Godine 1999. tamo su bile jedinice sa tenkovima, borbenim helikopterima a sada u Bondstil dolazi Nacionalna grada. Za one koji se još sećaju vremena socijalizma to je zapravo teritorijalna odbrana“, rekao je Radić za portal Kosovo onlajn.

On je rekao da Amerikanci u političkom smislu ne smatraju Bondstil za nešto što je važno i da je u tom kontekstu moguće zamisliti scenario po kojem će Amerikanci dodatno smanjiti snage i u dogledno vreme napustiti Kosovo.

Prema njegovim rečima, postoji veliki mit o tome da je Bondstil velika baza napravljena za stalno dugotrajno prisustvo, što nije tačno.

„Ukoliko bi bila doneta politička odluka Amerikancima bi trebalo vrlo malo vremena da povuku svoje trupe. Mislim da je šest meseci krajnji rok za koji bi to mogli da urade“, rekao je Radić.

Prema njegovom mišljenju, eventualni odlazak Amerikanaca sasvim sigurno bi obeshrabrio većinu drugih zemalja da ostanu u Kforu, osim možda Madjara, koji su pokazali zainteresovanost da preuzmu komandno mesto u Kforu, verovatno u pozadini imajući informaciju o mogućem povlačenju Amerikanaca i odlasku velikih sila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari