Radić: Parade su u čast pobede, a ne poraza 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Dve decenije od početka bombardovanja Srbije 24. marta biće obeleženo u Nišu državnom ceremonijom, uz moleban patrijarha Irineja i veliku vojnopolicijsku paradu, najavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Naveo je da će broj učesnika biti impozantan sve sa ciljem kako bi se građanima posle 20 godina reklo da su vojska i policija spremni, opremljeni, osposobljena i motivisana da odgovori na svaki izazov. Većina sagovornika Danasa međutim smatra da se nigde u savremenom svetu do sada nije slavio poraz, kao što je to sada slučaj, ali i da su za paradu pogrešno izabrani i datum i mesto, jer je u Nišu tokom NATO bombardovanja poginulo 26 civila, 60 teže i 200 ljudi lakše ranjeno.

Za Zorana Živkovića, lidera Nove stranke i bivšeg gradonačelnika Niša, najavljena parada je samo nastavak sulude politike ove vlasti, jer su i datum i mesto pogrešno izabrani.

„Zašto bi neko pravio paradu, slavio dan kada je počelo bombardovanje koje se završilo tragično za građane Srbije, a posebno za Nišlije, koji su među gradovima koji su najgore prošli u svemu tome. Naravno, da nema nikakvog opravdanja za to što je radio NATO pakt, ali je očigledno tadašnja vlast, koja je praktično i sadašnja svojom politikom duboko doprinela tome da se to desi. NATO pakt je trebalo da bombarduje Miloševića, a ne moje Nišlije i druge građane Srbije. S druge strane, ne znam čime će se to pohvaliti srpski ministar odbrane, možda time što je preživeo petnaestodnevnu šaradu od vojne obuke. Ne dao bog da nas Vulin čuva od bilo kakve agresije, a posebno je besmisleno da se hvalimo sa tih šest-sedam aviona koje imamo, dok NATO pakt, u kome su direktno ili indirektno sve zemlje u okruženju, raspolaže sa više od hiljadu takvih aviona samo u Evropi. Zato nam ne treba nikakvo zveckanje oružja, već jedna konstruktivna politika sa svim državama u regionu“, ističe Živković.

I Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke i šef srpske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO, jeste za konstruktivnu politiku i smatra da je prošlo dosta vremena, 20 godina, i da je vreme da mi kao država i društvo moramo da idemo dalje i da shvatimo da je saradnja sa NATO-om nešto što je pozitivno i što naše javno mnjenje treba da prihvati. Osim toga, njegov stav je da Srbija taj početak bombardovanja mora da obeležava svake godine, jer je toga dana izvršena agresija i to nikada ne sme da se zaboravi.

Na pitanje zbog čega parada na dan početka našeg poraza, poslanik SNS odgovara da ne zna tačno pod kojim se okolnostima održavaju parade, ali da eto Moskva slavi dan pobede u ratu sa Nemcima, kada je stradalo više od 20 miliona ljudi. „Zašto mi moramo da kopiramo druge. Sve je do posmatrača i naša je stvar kako ćemo obeležavati taj dan. Država je odlučila da to bude paradom“, kaže Šormaz.

Za razliku od njega, vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić smatra da se parade prave kao simbol pobede, a ne poraza.

„Izgleda mi vrlo neobično da uvodimo tradiciju obeležavanja početka rata koji se nije dobro završio po nas i mislim da je u ovom trenutku to više stvaranje jedne slike o prisustvu vojske i policije u javnom mnjenju u kontekstu situacije na Kosovu i Metohiji, nego što je u pitanju parada. Sve to košta i sve mora da se da se plati novcem, koji je možda mogao da se koristi za obuku vojnika“, ističe Radić, dok Šormaz odgovara da analitičari pričaju o svemu i svačemu, pa i o onome što ne razumeju.

Šormaz pojašnjava da se to o čemu oni pričaju odlučuje pri donošenju budžeta za narednu godinu, što znači da novac koji će se potrošiti za paradu nije od sredstava za obuku vojnika.

Na pitanje da li je budžetom za ovu godinu bilo predviđeno održavanje parade u Nišu on odgovara da nema takve stavke, ali da će se novac obezbediti iz sredstava za obeležavanje događaja. Kolika će sredstva biti utrošena na paradu u Nišu, nismo uspeli da saznamo ni u Ministarstvu finansija. U informativnoj službi nam je rečeno da je njihovo pravilo da se putem mejla postavi pitanje. To smo i učinili, ali odgovor do zaključenja broja nije stigao.

I Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata, objašnjava da se zna kako se planira budžet, ali i kako se daju zadaci, spremaju aktivnosti poput parade… Ne pripremaju se parade, kako kaže, desetak dana pred njihovo održavanje. On podseća da reč „parada“ u svojoj suštini znači svečanost i da ova vlast organizovanjem parade u Nišu ogoljava suštinu rijaliti režima koji danas beskrupulozno vlada Srbijom na postulatima feudalizma.

„Dakle, Srbi slave početak NATO bombardovanja, što je besmisleno zato što je to početak privremene okupacije vekovne teritorije jedne suverene evropske države, čega se danas stide i mnoge zemlje članice NATO saveza. U korenu svega jeste, ipak, strah od činjenice da VSS sa veteranima, tog dana u Kragujevcu, organizuje Centralno narodno okupljanje povodom 20-godišnjice agresije NATO i bombardovanja Srbije, i da će svi veterani sa narodom tog dana biti u srcu Šumadije. Vlast se plaši naroda osim ako on ne dolazi na stranačke mitinge u strogo kontrolisanim uslovima u preko noći podignutim logorima na gradskim trgovima. Dakle, iskonski strah od naroda tera režim na sve besmislenije poteze, a ovo je kruna gluposti u rangu sa vojnom obukom mlađanog Aleksandra Vulina“, napominje Antić.

On poručuje – ostavite nas bar taj dan na miru, da ga obeležimo dostojanstveno u slavu svih poginulih i postradalih.

General Sreto Malinović smatra da je nesuvislo komentarisati to što je nazvano paradom, jer prosto čovek ne može da poveruje da se demonstracijom snage obeležava dan početka razaranja naše zemlje.

„Ako su hteli paradu snaga i sredstava, zašto nisu predvideli za Dan vojske Srbije 23. aprila. To bi imalo smisla. Parada na dan sećanja je kao da komemoraciju završavate vatrometom. Šta je poruka?“, zaključuje Malinović.

Prikazivanje opremljenosti

Na paradi u Nišu 24. marta građanima će biti predstavljeni „migovi“ kojima raspolaže Vojska Srbije, kao i ešaloni vojske i policije i pored motorizovanih ešalona. „Naravno da nećemo moći da prikažemo sve sa čime raspolaže Vojska Srbije, ali će biti jedan impozantan broj borbenih sredstava i pripadnika vojske i policije. Sve sa ciljem da građanima posle 20 godina kažemo da su vojska i policija spremni, opremljeni, osposobljena i motivisana da odgovori na svaki izazov“, objasnio je Mojsilović. Prema najavama načelnika Generalštaba i predsednika Srbije parada će početi u 11.30, dok će državna ceremonija i moleban početi oko 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari