Radić: Volim da vidim vojnike na ulici, ali ovo je preskupa izborna kampanja 1

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da voli da vidi vojnike na ulici, ali da je današnja parada u Nišu samo veliki finansijski trošak za unutrašnje političke svrhe.

Radić je za N1 rekao da je JNA, u vreme kada su i vojska i država bile mnogo jače, retko održavala parade – 1970. godine, 1975, i poslednju 1985.

„Ali ovim našim aktuelnim vlastima jako se dopada da svako malo pokazuju vojsku, pa imate ili ovakvu ili onakvu vrstu smotre ili paradu. Naravno, to je jedan veliki trošak. S jedne strane, kao neko ko se bavi vojskom, volim da vidim vojsku na ulici, volim da vidim sve ono što su elementi jednog takvog defilea, ali to je i preskupo, prekomplikovano, ipak to udaljava vojsku od onoga što je osnovna funkcija, i pretvara je u nešto što je deo jedne permanentne izborne kampanje koja se vodi u Srbiji“, ocenio je Radić.

On je kazao da mnogi u regionu s negodovanjem gledaju na paradu u Nišu i vide je kao pretnju, ali ističe da je to zabluda jer je reč o stalnoj upotrebi vojske za unutrašnje političke svrhe.

Govoreći o vojnoj opremi koja će biti prikazana u Nišu, Radić je rekao da Vojska Srbije pre svega raspolaže opremom iz prošlih vremena, dok će ostatak predstavljene opreme više nalikovati sajmu naoružanja, jer je reč o proizvodima domaće namenske industrije koji su namenjeni izvozu.

„Obalski raketni sistem svakako nije sredstvo za odbranu Srbije“, kazao je Radić.

Komentarišući to što je juče na čelu „Besmrtnog puka“ u Nišu bio i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević, Radić je rekao da država mora da ima distancu prema svim ratnim zbivanjima devedesetih i da ljudi kojima je suđeno u Hagu, bez obzira šta ko mislio o tome, ne mogu da dobijaju zvaničnu državnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari