Rakić (DS): Brankica Janković postala produžena ruka režima Aleksandra Vučića 1Dragana Rakić Foto: FoNet/Marija Đoković

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić ocenila je danas da je bivša Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković postala produžena ruka režima Aleksandra Vučića time što je pristala da bude kandidat Srpske napredne stranke čiji vanzakonit reizbor nije transparentan i inkluzivan, kao i pristajanjem da joj reizbor izglasa jednopartijska Skupština u kojoj nema opozicije.

Time je, kako je kazala Rakić, pristala da bude ponižena i lišena moći.

„Brankica Janković nije samo jedna od jurišnica Srpske napredne stranke, ona je istovremeno postala i žrtva koja pristaje na gaženje svog ličnog i profesionalnog integriteta“, rekla je Rakić na konferenciji za novinare.

Navela je da se iz izjave Brankice Janković, koju je juče dala medijima, moglo shvatiti da ona nema nikakvih problema da prihvati ovu kandidaturu iako je čitav proces kandidovanja i imenovanja držan daleko od očiju javnosti.

„Samo onaj ko je otišao na sajt Narodne skupštine Srbije u petak posle podne mogao je da vidi da će se Odbor za ustavna pitanja sastati dva dana kasnije, odnosno juče. I mi smo tek juče saznali da je ona taj novi, odnosno stari kandidat Srpske napredne stranke“, istakla je.

Prema njenim rečima, iz svega što se dešava u vezi sa reizborom jasno je ne samo da se niko osim jednog čoveka ne pita ko će biti postavljen na mesto Poverenika, „nego niko ne sme ni da zna ko je kandidat, niti sme da se kandiduje za ovu funkciju mimo volje Aleksandra Vučića“.

Podsećajući da sutra počinje velika medjunarodna akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Rakić je istakla da Brankica Janković nije jedina koja je pristala na nešto ovakvo i da je isti slučaj i sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić, koja je „najstrašnije napadana i vredjana“ od istih ljudi koji su joj aplaudirali kada je imenovana na mesto ministarke.

Rakić je upitala da li je jedini spas od maltretiranja, vredjanja, ponižavanja i medijskog linča ulazak u vlast.

Potpredsednica DS održala je konferenciju za novinare ispred RTS, kako bi, kako je navela, ukazala na to da taj javni servis ne radi svoj posao kako treba jer je šest meseci ćutao da država nema Poverenika za rodnu ravnopravnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari