Rakić: Razdora u DS-u ima samo u medijima 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC

Te informacije nisu tačne. Zoran Lutovac ima čvrsto uporište kod članova Demokratske stranke – poručuje za Danas Dragana Rakić, potpredsednica DS-a, upitana o navodima iz Novosti da u toj stranci „vlada potpuni haos“ zbog strategije bojkota izbora i članstva u Savezu za Srbiju, te da je ona jedina od funkcionera ostala uz predsednika Lutovca.

Rakić ističe da su sve odluke koje su u proteklom periodu donete na stranačkim organima DS i Glavnom odboru imale ubedljivu većinu.

– Tog razdora i cepanja DS ima samo u medijima. Realnost je apsolutno drugačija – naglašava Rakić.

Kako za Danas kaže jedan od funkcionera demokrata, „stanje u DS nije sjajno, ali nije tačno da su predsednika stranke Zorana Lutovca napustili svi najbliži saradnici“.

– Uz njega su potpredsednici Dejan Nikolić, Dragoslav Šumarac i Dragana Rakić, a predsednik DS je i dalje u dobrim odnosima sa svojim zamenikom Sašom Paunovićem, koji trenutno razgovara sa odborima o mogućem izlasku na lokalne izbore. Najdalje za dve – tri nedelje Glavni odbor DS će, shodno odlukama odbora, odlučivati o Paunovićevoj inicijativi izlaska na izbore u Paraćinu. Ceo postupak je legalan i ništa se ne radi ispod žita – kaže za naš list jedan od funkcionera DS i dodaje da će nakon te odluke Glavnog odbora, uslediti i odluka o ujedinjenju DS.

Naš izvor navodi da i pored toga što su ZZS i njen lider Nebojša Zelenović odlučili da izađu na lokalne izbore u Šapcu, priča o ujedinjenju nije stavljena „ad akta“ iako, priznaje, taj proces već dosta dugo traje.

Izvor Danasa kaže i da je tačno da su poruke koje stranačko rukovodstvo sve češće šalje sa društvenih mreža izazvale pravu konfuziju među članovima, ali da bar za sada nema ništa od izlaska DS-a iz SZS.

Izvor Danasa ističe i da je tu konfuziju u DS ovih dana pokušao da iskoristi pokret Srbija 21, kako bi nezadovoljne članove DS-a, pa čak i čitave odbore, preveli u svoje redove.

Izvor ukazuje da su neke demokrate već prešle u Srbiju 21, ali da je taj broj za sada zanemarljiv. On takođe navodi da nikakvog isključenja Gordane Čomić i Radoslava Milojičića iz DS u narednom periodu neće biti.

– Ukoliko se neko od njih nađe na nekoj drugoj listi, a po svemu sudeći oboje će biti na listi pokreta Srbija 21, njima će po Statutu prestati članstvo u DS. Zato i nema razloga za povlačenjem nekih ishitrenih poteza – objašnjava izvor iz DS-a.

U Kragujevcu su preksinoć, kako saznajemo, bili poslanici DS Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, te bivši ministar u Vladi Mirka Cvetkovića Slobodan Milosavljević, koji je došao umesto prethodno najavljenog Branislava Lečića.

Tvrdili su, prenose naši izvori, da se SZS, nakon izlaska ZZS urušava, te da je odluka o bojkotu propala. Zato oni misle da treba izaći barem na lokalne izbore, pre svega tamo gde se procene da bi mogli da postignu određeni uspeh, ali ne kao grupe građana već pod firmom stranke.

Tvrdili su, pritom, da se zakasnilo za parlamentarne izbore, ali pojedini učesnici preksinoćnog skupa smatraju da je „priča o lokalnim izborima probni balon za eventualnu odluku o učešću DS na izborima na republičkom nivou“.

Rukovodstvo DS u Kragujevcu je ostalo tvrdo pri bojkotu, čemu su podršku pružili i drugi odbori koji nisu posali predstavnika na sastanak. Bili su iz Smedereva, Velikog Gradišta i još nekih mesta, prevashodno poznanici bivšeg predsednika Izvršnog odbora DS Radoslava Milojičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari