Rakić: Srpska lista izlazi iz kosovske vlade 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da će ta politička organizacija izaći iz Vlade Kosova i da će 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od Briselskog sporazuma, prenosi N1.

On je ocenio da se radi o terorističkom napadu na goloruki narod.

Rakić je rekao da posle jučerašnjeg nasilja kosovskih specijalnih policijskih snaga, Srpska lista kao legitimni predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, neće više biti posmatrač.

Odluka Srpske liste će verovatno ujediniti albanske partije, ali i Srbi će se ujediniti rekao je Rakić. Prema njegovim rečima upad ROSU u Kosovsku Mitrovicu i hapšenje Đurića bio je proba kako specijalne jedinice mogu da osvoje sever.

„Mi kao predstavnici srpskog naroda na KiM, nećemo više biti nemi, i nećemo biti više ikebana“, naveo je. Ovo je juče bio probni balon kako da specijalne jedinice osvoje sever, mi smo toga svesni i sa novonostalom situacijom smo upoznali predsednika Vučića, naveo je.

Vučić nam je rekao – nećemo dozvoliti novu „Oluju“ i novi „Bljesak“, rekao je Rakić i dodao da će sutra u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Mi ćemo 20. aprila formirati ZSO, na pet godina od kada je to odlučeno u Briselskom sporazumu, naglasio je Rakić. Istakao je da za to imaju podršku Beograda. Rakić je pozvao Srbe koje vlasti u Prištini pozivaju da uđu u vojsku Kosova taj poziv ne prihvate.

Ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je odluka o izlasku iz te vlade donesena jednoglasno.

Ako su želeli da hapse gospodina Đurića, mogli su to da urade na dostojanstveniji našin, a ne da nas ponize, ali nisu nas ponizili, rekao je Jevtić.

Gospodin Đurić ima našu potpunu podršku, dodao je.

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste održan je iza zatvorenih vrata u Predsedništvu u Beogradu, a prisustvovali su i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM i Nikola Selaković.

Predsedništvo Srpske liste sinoć je usvojilo inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini, a predsednik te liste Goran Rakić rekao je ranije danas da će konačna odluka o učešću u kosovskoj vladi biti doneta posle konsultacija sa Vučićem.

Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“ saopštila je da Srpska lista treba odmah da napusti kosovske institucije, kao i da se preispita dalje učešće u briselskom dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari