Rakić Vodinelić: Desničari žele da budu Tramp ili Džonson 1Foto: BETAPHOTO/ Informativna sluzba Sprski patriotski savez

Predsednik Srpskog patriotskog saveza i predsednik opštine Novi Beograd, proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić predstavio je juče ljude koji će se naći na izbornoj listi SPAS-a.

Reč je o ljudima poput Ratka Dmitrovića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika Novosti i novinara koji je, u vreme vlasti Slobodana Miloševića, od 1991. do 1993. godine radio na Radio-televiziji Srbije, kao komentator.

Takođe, u SPAS je je ušao i Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske Republike Srpske protiv kojeg je pre više od godinu dana Fond za humanitarno pravo podneo tužbu zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, a koji se danas nalazi na poziciji zamenika predsednika Opštine Novi Beograd.

Takođe, Svetozar Andrić je bio svedok odbrane pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivših političkih i vojnih vođa bosanskih Srba – Radovana Karadžića i Ratka Mladića, inače, obojice osuđenih na doživotnu robiju zbog ratnih zločina i genocida.

Među promovisanim ljudima u SPAS nalaze se i Vladan Glišić i Radovan Tvrdišić, nekadašnji članovi pokreta Dveri, kao i Marina Raguš iz Srpske radikalne stranke.

– Svako od ovih ljudi koji su iza mene ima svoju političku karijeru i društveni položaj koji je zahvaljujući svom minulom radu zaslužio. Mi smo se okupili zato što nam je viđenje političke situacije u Srbiji, to kako danas izgleda i kojim putem treba da ide u budućnosti, poprilično slično. To je razlog zašto su oni sa mnom ovde – rekao je Šapić.

– Čini mi se da ovdašnja desnica pokušava i nada se da može da uradi ono što je trenutno aktuelno u svetu, poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Američkih Država gde je jačanje desnice uveliko prisutno. Oni sada žele da budu neki Donald Tramp u malom ili Boris DŽonson… Međutim, još jače jačanje desnice u Srbiji je mnogo opasnije nego u tim državama zato što je tu reč o zemljama sa razvijenom demokratijom za razliku od Srbije – komentariše za Danas Vesna Rakić Vodinelić, stručnjakinja iz oblasti pravnih nauka.

Na pitanje da li taj proces formiranja nacionalističkih i desničarskih partija i grupacija uoči predstojećih izbora vidi i kao pokušaj predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da stvori sopstvenu desnicu kako bi popunio to usled najave desno orijentisane opozicije za bojkot izbora, Vesna Rakić Vodinelić kaže da je to vrlo moguće, ali i da se ne bi bavila takvom vrstom kalkulacija.

– Nekako bih volela i nadam se da se bar neki deo života u ovoj zemlji odvija mimo njega, Aleksandra Vučića… Dakle, prepoznajem formiranje ovdašnjih desničarskih grupacija kao pokušaj dostizanja ciljeva koji se trenutno dostižu širom sveta. Pritom, naravno, Aleksandar Vučić ostaje naš osnovni problem – zaključuje Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari