Rakić: Za buduću vladu neophodni su glasovi SL 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ustavna obaveza kosovske vlade je izbor ministra koji treba da bude podržan od Srpske liste.

On ne mora nužno da bude član Srpske liste, ali svakako mora da ima podršku najmanje šest njenih poslanika – poručuje za Danas novinarka portala KoSSev Milica Andrić Rakić, koja komentariše izjavu budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija da će deo buduće vlade biti ministar s podrškom Srpske liste, ali ne kao deo koalicije.

Prilikom gostovanja u emisiji Pressing na televiziji N1, predsednik Samoopredeljenja rekao je da će u novoj kosovskoj vladi Srpska lista „biti u opoziciji“, te da to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji.

– Poštovaću ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji. Srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost – istakao je Kurti u razgovoru sa Jugoslavom Ćosićem.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se „može tako reći“.

Milica Andrić Rakić, novinarka KoSSeva, podseća da je ustavna obaveza kosovske vlade izbor ministra koji treba da bude podržan od Srpske liste. Ona pojašnjava da on može da bude vanstranački ministar, te da ne mora nužno da bude član Srpske liste, ali svakako mora da ima podršku najmanje šest njenih poslanika.

– Kurti je u pravu kada kaže da će Srpska lista neće biti deo koalicione vlade, u smislu da će oni i dalje imati potrebnih 61 poslanika za formiranje vlade. Od Srpske liste neće zavisiti formiranje vlade, ali će ona morati da bude njen deo. Bivši predsednik kosovskog ustavnog suda to je nazvao „ustavnom koalicijom“. Dakle, oni su u obavezi da ih imaju u vladi, ali to ne znači da će stabilnost vlade zavisiti od Srpske liste; glas srpskih poslanika im nije bitan za formiranje vlade, ali moraju da imaju ministra koga će podržati srpska zajednica – objašnjava Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari