Rama: Albaniji i Kosovu važan mini Šengen 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY (arhiva)

Albanski premijer Edi Rama naglasio je da se obim trgovine između Albanije i Kosova povećava i da će taj rast biti još veći kroz regionalni „mini Šengen“, piše Koha.

Rama je podsetio da je 2012. trgovinska razmena bila 58 miliona evra, dok je 2018. iznosila 206 miliona evra.

„U 2012. izvoz Kosova u Albaniju je bio 40 miliona, a u 2018. je 68 miliona, tako da postoji rast od 28 miliona evra. Povećava se i uvoz robe iz Albanije na Kosovo, pa je 2008. bilo 58 miliona, a 2018. 206 miliona. Nema trgovinskih barijera, ovo je pitanje tržišta. Zato nam je potreban regionalni ‘mini – Šengen’ da mnogo brže povećavamo ove brojke“, rekao je Rama u intervjuu na televiziji T7.

On je istakao da mu nije važno šta uspostavljanjem „mini -Šengena“ dobija Srbija, već ono što Albanija i Kosovo dobijaju, prenosi Kosovo Online pisanje Kohe.

„Veliki je problem što kamioni čekaju na granici, ali su veći problem ljudi koji čekaju. Kada dođe jul, sramota me je kad vidim kolone Albanaca sa Kosova kako čekaju, ne znam koliko sati. Govorimo o letnjem vremenu. Imate 15 slobodnih dana i jedan dan će te izgubiti u ovoj priči. Svakako, tu je i problem protoka robe“, naglasio je Rama.

Premijer Albanije je istakao da je o ovome bilo reči i tokom Berlinskog procesa, i da tadašnji kosovski premijer Isa Mustafa nije govorio protiv „mini – Šengena“.

„Te su stvari dogovorene za stolom sa svim ostalim partnerima. Nisam čuo da je Isa Mustafa govorio da je protiv toga. Ovo je bolje od ozbiljnog Šengena (EU) za koji nema uslova. Ubedio sam predsednika Srbije, pošto sam mu rekao da se više neću slagati sa Srbijom ili s drugima, ako ne pristanu na slobodno kretanje ljudi“, rekao je Rama.

On je ponovio svoj stav da se male zemlje ne mogu razvijati zatvaranjem.

„Evropska unija nema ograničenja po ovom pitanju. Pogledajte nove zemlje koje su se pridružile EU. Pogledajte Češku, Poljsku, da li bi im danas bilo bolje da su ostali zatvoreni, ili im je bolje kad su se dogovorili da se otvore za svet. Predstavio sam Šengen kao koncept za sve četiri slobode. Dogovorili smo se o Berlinskom procesu, o objedinjavanju dokumenata i drugim pitanjima“, zaključio je Edi Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari