Rama: Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca 1Foto: Or Savi / EPA

„Sanjam o ujedinjenju svih Albanaca, ali ne u Velikoj Albaniji, već u Evropskoj uniji“ izjavio je Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za Juronjuz,prenosi N1.

Rama je istakao da je njegova ustavna obaveza da štiti sve Albance, ali i dodao da veruje da Albancima, gde god da žive, nikada nije bilo bolje nego danas.

Na podsećanje novinara da je nedavno nagovestio da bi Albanija i Kosovo jednoga dana mogli da imaju zajedničkog lidera, Rama je kazao da ne žali zbog te izajve, ali da mu je žao zbog reakcija koje je izazvala jer nije imao nameru da daje „uznemiravajuću izjavu“.

On je dodao da je govorio o tome šta bi moglo da bude za 20 godina i da je pre nego što je kazao „zašto ne bismo imali i jednog predsednika“ rekao i da bi dijalog sa Srbijom trebalo da bude uspešno okončan, a Srbi i Albanci da budu u EU.

„Dakle, bilo je mnogo preduslova da bi se došlo do tačke o jednom predsedniku za obe zemlje“, rekao je.

Na pitanje kada očekuje da će se Albanija pridružiti EU, s obzirom na to da bi Srbija i Crna Gora, koje prednjače u evrointegracijama mogle da postanu članice do 2025. godine.

„Ne treba nam datum da bismo ohrabrili ljude (da slede potrebne reforme). Treba da započnemo (pristupne) pregovore u junu. To je sve. I ne treba nam ništa više. Za nas je to pitanje života i smrti u smislu da otvaranje pristupnih pregovora znači da smo konačno u budućnosti i da smo konačno izašli iz prošlosti“, rekao je Rama.

Na podsećanje novinara da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno rekao da je u Albaniji i dalje prisutan organizovan kriminal i da ne želi da takvu situaciju unosi u Evropu, Rama je kazao da je Albanija ispunila svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora i da je od Komisije dobila pozitivnu preporuku bez uslovljavanja.

„Pre svega, nismo čekali predsednika Junkera niti bilo koga drugog iz inostranstva da nam kaže da predstoji velika borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i mnogih drugih stvari. Ali stavr je jasna. Ispunili smo svoj domaći zadatak za otvaranje pristupnih pregovora. Ako postoji evropski oganizovani kriminal, to je medjupovezan organizovani kriminal i protiv njega se treba boriti zajedno“, rekao je Rama za Juronjuz prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari