"Rambuje dva" ide naruku Beogradu 1Foto: Koča Suljemanović / EPA

Održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali o konačnom rešenju kosovskog problema uz učešće najvećih svetskih „igrača“ – Zapada, Rusije i Kine, predstavljalo bi poželjan scenario za Srbiju…

… navode stručnjaci za spoljnu politiku komentarišući nezvanična saznanja Danasa iz diplomatskih krugova sa Zapada da postoje realne šanse da „kosovski čvor“ bude raspleten na takozvanom „Rambujeu dva“. S druge strane, naši sagovornici nemaju jedinstven stav o eventualnom „tajmingu“ takvog skupa.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za naš list da bi za razliku od propalih pregovora održanih početkom 1999. u Rambujeu nova međunarodna konferencija o Kosovu predstavljala „dobru vest“ za Beograd, imajući u vidu izmenjenu geostratešku sliku na svetskoj sceni.

– Na pregovorima vođenim u Rambujeu početkom 1999. velike zapadne sile su imale već pripremljen dogovor, dok je Rusija bila samo protokolarna učesnica, ali danas tako nešto nije moguće jer Rusija vodi autonomnu politiku, a osnažena je i pozicija Kine. U aktuelnim okolnostima bilo bi, stoga, dobro da se održi međunarodni skup jer rešenje za Kosovo ne bi moglo da bude doneto bez usaglašavanja stavova Zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama, i Rusije, a Rusija i Kina, siguran sam, ne bi pristale na model koji bi bio loš za Beograd, smatra Anđelković.

Bivši šef Beograda za pregovore s Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije Borko Stefanović konstatuje za Danas da je „mogućnost organizovanja konferencije o KiM daleka jer se takav skup uvek zakazuje kada već postoji pripremljeno rešenje, makar u nekom delu, kao i svest šta se želi postići“.

– Ovde to nije slučaj zbog potpuno različitih pogleda na sam status KiM. Takođe, Albancima nikako ne odgovara konferencija jer ona prejudicira da status Kosova nije rešen i da moraju da ga reše velike sile, dok oni smatraju da je sve to završeno. Ili će se dijalog nastaviti uz vidljivije učešće predstavnika velikih sila, SAD i Rusije, pre svih, ili će EU pokušati da novi format predstavi kao ponovo sudbonosan i važan, a američko prisustvo kao „savetodavno“. U svakom slučaju, ako posrednik postane i SAD, onda će, sigurno, u to morati da uđe i Rusija, a, možda, i Kina. Najava promene formata je i poraz EU diplomatije jer je jasno da SAD žele da ubrzaju stvar i pokažu da konstruktivni EU pristup ne daje rezultat, već da stvar treba „lomiti“, ukazuje Stefanović.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, napominje za Danas da ne bi da spekuliše „jer nemam informaciju da će proces rešavanja kosovskog pitanja izaći iz okvira procesa koji vodi EU, niti verujem da će se tako nešto desiti, makar ne u sledećih godinu dana“.

– Takva međunarodna konferencija bi, sigurno, imala posledice i po druge delove Evrope, i teško je verovati da bi Zapad, pre svega EU, na tako nešto pristao. S druge strane, svaka odluka koja bi okupila pomenute aktere, mogla bi da rezultuje trajnim rešenjem problema i zamenom Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti, poručuje Novaković.

Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, „inicijalna kapisla“ za ideju o održavanju „Rambujea dva“ bio je nedavni sastanak „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, u NJujorku, a „ključ“ za rešavanje kosovskog pitanja je „u rukama Amerikanaca“. „Za razliku od Nemaca, koji i dalje neće ni da čuju da bi kosovski čvor mogao da se razmrsi podelom Kosova ili razmenom teritorija, za Amerikance rešenje koje bi podrazumevalo da Srbija dobije sever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo“, istakli su diplomatski izvori Danasa.

Istovremeno, diplomate navode da Berlin „ima brojne primedbe“ na rad posrednice u dijalogu Beograda i Prištine, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kojoj se zamera, između ostalog, da u dovoljnoj meri ne vodi „šatl diplomatiju“.

Fabrici: Nema zahteva za promenom forme

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je prošlog vikenda da „ne postoji nikakav zahtev da se promeni forma dijaloga Beograda i Prištine i dodao da će EU nastaviti da posreduje u ovom procesu. Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je da od „drugih partnera“ zavisi da li će se Sjedinjene Američke Države uključiti u dijalog o Kosovu i istakao da Evropska unija vodi taj dijalog i da bi tako i da ostane. Upitan na koji način bi Amerika mogla da se uključi, Skot je rekao da „to sve zavisi od partnera“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno (u petak) poručio: „Što da u dijalog budu uključene samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova? Da li je moguće doneti rešenje bez Rusije i Kine? Nije realno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari