Raša Nedeljkov: Da su izborni uslovi bolji, ne bi bilo dva dijaloga 1Raša Nedeljkov Foto: Zoran Drekalović

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kaže za Danas da ne bi u dva navrata bio organizovan dijalog o poboljšanju tih uslova da su oni sada bolji nego pre deset godina.

On je to rekao komentarišući tvrdnju predsednika vladajuće SNS Aleksandar Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, da su sada izborni uslovi desetostruko bolji nego 2012.

Vučić se večeras u vanrednom obraćanju javnosti osvrnuo i na dijalog koji vlast vodi sa partijama koje nisu želele posredovanje stranaca, a sa kojima bi sastanak treba da bude održan u subotu.

On je rekao da je SNS dosta toga prihvatio, od finansijskih uslova do stvari koje se tiču samog izbornog procesa i medijskog predstavljanja.

Istakao je pritom da ti izborni uslovi treba sutra da važe i za neke druge koji će biti na vlasti, odnosno u opoziciji, ocenivši da su oni danas „desetostruko bolji“ nego što su bili 2012. godine.

„Da su izborni uslovi 2021. bolji nego pre deset godina, onda ODIHR ne bi godinama unazad ponavljao preporuke za unapređenje izbornih uslova, niti bi se u dva navrata organizovao dijalog uz međunarodne posrednike za poboljšanje uslova.Istraživanja koje je sprovodila Crta konstatuju negativne trendove u svim oblastima koje su od značaja za funkcionisanje demokratije, a pre svega zbog odsustva minimalnog preduslova za demokratski poredak – slobodnih i poštenih izbora”, zaključio je Nedeljkov.

Vučićevu izjavu za Danas je komentarisao i zamenik predsednika SSP Borko Stefanović koji je pozvao ljude da ne slušaju Vučićeve laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari