Rašković Ivić: Sada Vučić ima podršku sveta, a ne opozicija 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Tužna sam danas jer sam pre 20 godina, kada smo pobedili Miloševića i gardu koja je sada na vlasti, a to su njegovi bivši saradnici i njihovi naslednici, bila puna nade i mislila da smo završili sa tim.

A sada vidim da su se oni samo recikliriali i vratili na vlast žešći nego ikad, ističe Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica Demokratske stranke Srbije, za Danas povodom obeležavanja 20 godina od izbornog poraza režima Slobodana Miloševića.

„Vreme je“, glasio je jedan od izbornih slogana tog 24. septembra kada su održani predsednički izbori na kojima je tadašnji lider DSS Vojislav Koštunica, kao kandidat široke opozicione koalicije DOS, pobedio tadašnjeg predsednika SRJ Miloševića. Taj dan naznačio je i da je vreme za Petoktobarsku revoluciju koja se desila 10 dana kasnije.

Koštunica se u međuvremenu povukao iz DSS ali i političkog života Srbije, a u DSS ostali su pojedinici koji su vesnici onog vremena. Dragan Maršićanin, Aleksandar Popović, i još po neki, još uvek su u ovoj stranci, ističe Miloš Jovanović, aktuelni predsednik DSS, u razgovoru za Danas.

Neki od tadašnjih saboraca su napustili stranku, dodaje Jovanović, neki nažalost i ovaj svet. Ali i svet se promenio, ako i Srbija, smatra on i ističe da nije dobro da današnja opozicija misli da na isti način može da se bori protiv aktuelnog režima.

– Jednostavno kontekst događaja više nije isti, svet se izmenio, kao i Srbija. Ja ne bih uzimao te Petooktobarske događaje kao model ili priručnik za neke buduće akcije i da na tome zasnivamo nadu za političku pobedu, ističe on.

Ipak, neke stvari su ostale iste, zaključuje Jovanović a to su dva ključna problema sa kojima se Srbija danas suočava.

– To je pitanje Kosova, odnosno nacionalno pitanje jer se to može proširiti i na status Srba u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, to nije rešeno ni posle 20 godina, i s druge strane nedovršen proces demokratizacije. Jednostavno nismo dovoljno napredovali, nismo razvili demokratsku kulturu, institucije, i to se vidi i po prilikama u medijima, ističe on.

O današnjem stanju u medijima kao velikom problemu govori i Sanda Rašković Ivić, danas potpredsednica Narodne stranke. Ona se priseća da je pre izbora na kojima je Milošević pobeđen pstojala mogućnost da se opozicija pojavi makar u lokalnim medijima.

Tužna sam jer vidim da smo kao u igri školice i posle dvadeset godina opet u onoj početnoj kućici i moramo sve iz početka.

Tada je opozicija imala podršku sveta, danas Vučić ima tu podršku jer je on taj poglavica koji ispunjava želje. Medijski mrak je veći nego ikad u ono vreme jer su postojali lokalni mediji koji su bili profesionalni i nepristrasni danas ima jako malo mesta gde opozicija može da pusti svoj glas, naglašava Rašković Ivić.

Ona ističe da zbog toga današnja opozicija ne može jednostavno da „prepiše“ formulu za izbornu pobedu ali da svakako prvi korak treba da bude sloga i saradnja.

Bilo bi značajno da makar jedni drugima ne otimamo kadrove, da se međusobno ne napadamo, da jačamo svoje organizacije tako da možemo da se suprotstavimo na lokalu krađi na izborni dan, to je minimum. Moramo da zauzmemo stav i pokažemo rešenja bitno drugačija od onih koja u ovom trenutku nudi vlast, ističe Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari