Rašković Ivić: Vlast se pravi luda kao da se ništa ne dešava 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Vlast se pravi luda i ponaša kao da se u državi ništa ne dešava, kao da u 100 gradova nemamo proteste, kao da Kosovo ne kuca na vrata, kao da režim nije hapsio đake, a poslednji koji je to radio bio je Pinoče u Čileu.

Zašto se ne zakazuju sednice na čijem dnevnom redu bi bila aktuelna situacija na KiM, bezbednost države i građana, ali i zašto je došlo do bojkota parlamenta, do protesta, a raspravlja se o zakonima iz oblasti zdravstva“, rekla je u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić , šefica opozicionog poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, dodajući da ne želi da kaže da su zdravstveni zakoni nevažni, ali da bi trebalo razgovarati o prioritetima .

Ona je iznela i niz primedbi na odredbe Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, koja predviđa da će građani, ukoliko su tri puta odbili da idu na skrining i to nisu opravdali, morati da plaćaju 35 odsto cene lečenja ukoliko se razbole od te bolesti.

Navela je da ne postoje pozivi na skrining i da građani i sada plaćaju 35 odsto cene usluge troškova jer je dijagostika, kako kaže, praktično prepuštena privatnim klinikama i dodala da se tim zakonom podstiču socijalne razlike jer oni koji plate imaju bolju negu i dijagnostiku. Istovremeno je pohvalila odredbe, poput one da roditelji teško bolesne dece dobijaju celu platu na bolovanju, ali je dodala i da je takva rešenja opozicija godinama unazad predlagala.

Jedno od njenih pitanja ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru bilo je i da li privatna klinika „Aurora“ koristi prostor Kliničkog centra Srbije za svoj rad.

Na pitanje novinara zašto se poslanici opozicije koja bojkotuje rad parlamenta zajedno ne obraćaju novinarima u skupštinskom holu, objasnila da su se ostali „rastrčali po terenu“ i da razgovaraju sa građanima u gradovima gde se održavaju protesti.

„Bojkot opozicije je dovoljno aktivan, jer smo svi počeli da radimo na terenu, sa građanima u 100 opština i gradova, navela je Rašković Ivić i dodala da je da su Dveri, koje takođe bojkotuju sednicu, odlučile da sačekaju obrazloženje ministra zdfravlja o predloženim zakonima, a da se ona opredelila da govori o zakonima pre početka sednice, jer, kako je rekla, zna da od ministra neće čuti ništa novo, već samo čitanje napisanog obrazloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari