Rasni zločini da budu kažnjivi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Nevladine organizacije Žene u crnom i Građanska akcija iz Pančeva održali su juče u centru Beograda protest solidarnosti sa Antifa protestima u Sjedinjenim Državama koji već danima traju zbog ubistva Afroamerikanca u Mineapolisu, prenosi FoNet.

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović naglasila ja da ta organizacija podržava sve opravdane zahteve Antifa i podsetila da u Sjedinjenim Državama rasni nemiri i mržnja na rasnoj osnovi „imaju dugu istoriju“, ali i da otpor tome dugo traje.

Kako je navela, protestom solidarnosti pružena je podrška zahtevima demonstranata u SAD da se uspostavi kažnjivost svih zločina na rasnoj osnovi, da se prestane sa kriminalizacijom progresivnog solidarnog Antifa pokreta, da se prestane sa daljom militarizacijom protiv učesnika protesta i da se prestane sa upotrebom sile protiv njih.

Na pitanje zašto se građana Srbije tiče ono što se dešava u Sjedinjenim Državama, Zajović je odgovorila da se „nas tiče sve što se događa u bilo kojoj tački planete“ i zbog toga što „u ovoj zemlji životi osoba koje su drugačije nacionalnosti i verske ili etničke pripadnosti imaju manju vrednost i ne uživaju jednakost pred zakonom“.

Kako je rekla, ne misli samo na pripadnice i pripadnike romske zajednice, nego na „sve drugačije, koji drugačije misle i koji su drugačiji u ideološkim, seksualnim i svim drugim aspektima“.

Pozivajući se na jedan od slogana protesta „Crni životi su važni“, Zajović je rekla da su važni i životi žena koje su trpele porodično nasilje tokom pandemije, kao i životi izbeglica sa Bliskog istoka.

„Izbeglice su došle ne zato što žele, veće zato što neko izvozi oružje, a država Srbija neprekidno izvozi oružje i tako proizvodi ljudske žrtve“, rekla je ona.

Upitana da oceni komentare koji se mogu videti na internetu da su u Srbiji najugroženiji Srbi i to upravo na račun beneficija koje uživaju nacionalne i ostale manjine, Zajović je istakla da su Srbi najugroženiji kao radnička klasa.

„Srbi su eksploatisani u fabrikama širom Srbije i poniženi, i za mene je manje bitno da li ih eksploatiše poslodavac srpskog ili nekog drugog imena. Njihovi životi imaju značaj samo ako služe kao sredstvo za profit vladajućeg režima i onih koji čine deo te mašinerije eksploatacije“, zaključila je Zajović, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari