Dolovac u Prištini zbog Ivanovićevog ubistva 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

– Na sastanku sa kolegama tužiocima iz regiona, koji je u Prištini organizovao državni tužilac SAD Džef Sešns, republički javni tužilac Zagorka Dolovac razgovarala je i sa predstavnikom Specijalnog tužilaštva Kosova, nezvanično je potvrđeno Danasu u visokim diplomatskim izvorima na KiM.

Do ovog susreta „u četiri oka“, došlo je uz posredovanje Džefa Sešnsa, a jedna od tema bila je i istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednika Građanske incijative „Srbija, demokratija, pravda“. Detalji ovog razgovora još nisu „procureli“, tvrde u Prištini. Četiri i po meseca od Ivanovćevog ubista zvanično nije saopšten nijedan detalj iz istrage.

Na insistiranje EU, SAD i Prištine istragu o ovom slučaju vode kosovske institucije, dok se zvanični Beograd, upkos početnom visokom tonu i političkim uslovljavanjima, zadovoljio razmenom informacija. Aleksander LJumezi, državni tužilac Kosova i formalni domaćin skupa u Prištini, još početkom februara, dve nedelje posle Ivanovićevog ubistva, izjavio je da „postoje određeni dokazi, ali da, i pored zahteva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu“. Istragu je tada vodilo Okružno tužilaštvo u Mitrovici. On je optužio „institucije Srbije da, i pored zahteva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice“.

Zvanično, zbog „složenosti slučaja“, a nezvanično zbog propusta i „curenja“ informacija, istragu je početkom marta preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova. Spekuliše se da su sav dokazni materijal odmah preuzele strane obaveštajne službe na KiM – Velike Britanije, Nemačke i SAD, a da je posle preseljenja istrage iz Mitrovice u Prištinu „kontrolu“ preuzela američka ambasada u Prištini.

Diplomatski izvori u Prištini tvrde da povremenim uzajamnim optuživanjima beogradskih i prištinskih zvaničnika za ometanje i usporavanje istrage ne treba pridavati značaj, pogotovo što se ne isključuje da bi ceo slučaj mogao da se završi „političkom trgovinom“.

Dok se o istrazi ćuti, Skupština opštine severna Mitrovica danas bi trebalo da kao poslednju tačku dnevnog reda razmotri peticiju, koju je potpisalo 1.730 građana tražeći da Oliver Ivanović dobije ulicu ili trg u gradu u kome je živeo i u kome je ubijen. SDP je ovu inicijativu sa potpisima predala 1. juna.

Pre sa Tačijem nego sa Srpskom listom?

Datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine znaće se narednih dana, najavio je juče generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, a u Prištini tvrde da će se predsednici Kosova i Srbije sastati do kraja juna. Dok prištinski zvaničnici očekuju da „završna faza dijaloga sa Srbijom“ bude zaključena u roku od šest do devet meseci, Selaković nije precizirao kad će se održati „hitan sastanak“ Srpske liste sa predsednikom Srbije zbog „carinske unije“ sa Albanijom, koju je izglasao kosovski parlament. Ambasada SAD u Prištini saopštila je juče da ne postoji američki predlog za rešavanje kosovskog pitanja, prenosi portal kossev.info, o čemu mediji danima spekulišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari