Recept za pobunu protiv naprednjačkog režima u celoj Srbiji 1

Nekoliko stotina građana Požege, peti put za mesec i po, protestovalo je danas protiv lokalne vlasti koja je odlučila da kupi parcelu i nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice lokalne skupštine.

Aktivisti grupe „Protest u Požegi“, koja je organizator okupljanja, na Trgu Slobode su delili bilten „Glas slobodne Požege“, a građani su duvanjem u pištaljke i povicima negodovanja reagovali na spominjanje Milana Božića (SNS), predsednika opštine, i Zorice Mitrović, predsednice SO Požega.

Okupljeni su proslavili i svoju veliku pobedu, odnosno to što će biti ispunjen jedan od glavih razloga za njihovo nezadovoljstvo jer je, nakon odustajanja vlasnika od prodaje spornog objekta koji su to učinili zbog pritiska javnosti, lokalna vlast najavila da će povući odluku o kupovini i da će 12 miliona dinara, planiranih u optinskom budžetu za tu spornu transakciju, usmeriti u druge projekte.

Ipak, gađani i dalje zahtevaju smenu lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, kao i to da državni organi reaguju na krivične prijave protiv njenih čelnika, ali i da DRI obavi kontrolu opštinskih finansija.

Podršku i ohrabrenje Požežanima je pružio pisac, novinar i aktivista Marko Vidojković, koji je pozdravljen gromoglasnim apluzom, a koji je rekao da su ga „poslali iz okupiranog Beograda po pelcer u Požegu“.

– U ovom trenutku, vi ste jedina aktivna građanska straža u ovoj zemlji. Uspeli ste da rešite problem sa nelegalnim objektom, a lokalni režim vas je i malo zeznuo, zato što je tek što ste počeli – ispunio vaš zahtev. To je dokaz vaše snage, dokaz o tome da vas se plaše i morate da nastavite, poručio je Vidojković i naveo da taj protest „nije samo početak promena u Požegi, nego i dobar recept za ostale gradove i opštine u Srbiji u pobuni protiv naprednjačkog režima“.

– U Srbiji je instaliran režim koji se obavezao da reši pitanje Kosova, a zauzvrat je dobio dozvolu da nam radi šta god hoće i ruši sve demokratske vrednosti. Na delu, zapravo, imamo fašizam. Na vlasti su oni koji su bili na vlasti kada smo bombardovani, zajedno sa onima koji su nas bombardovali. To je najgora moguća koalicija, koja ruši ovu zemlju već šest godina. To je najveća moguća bagra koja je svuda zasadila svoje kancerogeno seme, koja u svakom gradu i opštini krade, ruši, preti, bije i otima, rekao je Vidojković.

Istakavši da, osim Šapca i Paraćina, svaki grad u Srbiji ima iste probleme kao što ih ima Požega, on je dodao da su „građanski pokreti i incijative, poput požeške, pravi recept za pobunu protiv tiranije naprednjačkig režima i lokalnih kabadahija“.

– Hvatajte ih u svakom krivičnom delu. Podnosite krivične prijave protiv te bande. Ne dajte im mira do 2020. godine, kada su lokalni izbori i kada treba da odu u političku istoriju zajedno sa njihovom nakaradnom i kancerogenom partjom, rekao je Vidojković, a potom poručio:

– Mirnim protestima i građanskim aktivizmom pokazujete ko je prava vlast u ovom gradu. Demokratskim kandžama ščepajte za vrat naprednjački režim i oterajte ga u istoriju za dve godine, ako ne i ranije“.

Na skupu, sa koga je poručeno da će protesti biti nastavljeni do ispunjenja svih zahteva, govorili su i Požežani – Andrijana Maslać, studentkinja beogradskog Medicinskog fakulteta, i Bratislav Raković, politikolog, kao i LJubomir Ješić koji je pozvao Aleksandra Vučića da „nakon 45 dana požeških protesta, izdvoji bar pet minuta za Požegu i da ispuni obećanje o tome da će očistiti svoje redove od onih koji krše zakon i ustav“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari