Redovne opstrukcije i tokom vanrednih zasedanja parlamenta 1

Narodna skupština Srbije je, tokom juna, održala tri vanredna zasedanja i jednu posebnu sednicu. Usvojeno je 38 akata, ali bez suštinske rasprave o ijednom od njih.

Tokom Šestog vanrednog zasedanja poslanici su najveći deo rasprave posvetili „slučaju Meho Omerović“. Naime, narodni poslanik je priveden zbog krađe na frankfurtskom aerodromu. Omerović se pravdao da mu nije bila namera da bilo šta ukrade, nego da je imao stomačnih problema te nije stigao da plati kozmetiku. Poslanici SRS-a uporno su pozivali na ostavku Omerovića, ali to se nije dogodilo. I poslanici SNS-a su trošili vreme podjednako uspešno, ali na hvalospeve Jorgovanki Tabaković, koji su bili jasan znak da će guvernerka dobiti još jedan mandat.

Već tokom sledećeg vanrednog zasedanja, na dnevni red je došao reizbor Jorgovanke Tabaković na poziciju guvernerke NBS. To je ujedno bila i omiljena teme za raspravu „srpskih radikala“. Međutim, na dnevnom redu je bio i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Zakon predviđa da Narodna skupština bira jednog od članova odbora na predlog Zaštitnika građana i Poverenika, a kojeg oni predlažu “putem zajedničkog dogovora”. No, poslanici su glasali pojedinačno o kandidatu kojeg je Poverenik predložio sa prošlim Ombudsmanom, ali i o kandidatu kojeg je sadašnji Zaštitnik građana predložio bez konsultacija sa Poverenikom. Za funkciju je izabran ombudsmanov kandidat. Poslanike nije mnogo zanimalo kako je do ovakvog kršenja zakona došlo. Tokom ovog zasedanja poslanici su, govoreći o zakonu o lokalnoj samoupravi, raspravljali o tome ko je više upopastio pojedine opštine.

U sličnom maniru su nastavili i raspravu tokom Osmog vanrednog zasedanja, ali je ovaj put pažnju poslanika zaokupila rasprava o staroj tradiciji podnošenja amandmana poslanika SNS-a. Poslanici vladajuće većine podneli su ogroman broj amandmana „sa posebnim osvrtom“ na Predlog zakona o ratnim memorijalima. No, amandmane nisu čitali poslanici SNS-a nego poslanici opozicije kako bi skrenuli pažnju poslanika da je taj način podnošenja amandmana „ruganje žrtvama ratova“.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o svim dešavanjima u Parlamentu u junu, pročitajte u timeline-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari