Evropski komesar Oli Ren juče je u Briselu izjavio da, uprkos napretku u približavanju Evropi, u regionu Zapadnog Balkana postoje „ozbiljne opasnosti vezane za status Kosova koji može ići dobro, a može ići i loše“.
Ren takvu opasnost vidi i u krhkoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u Srbiji.

Evropski komesar Oli Ren juče je u Briselu izjavio da, uprkos napretku u približavanju Evropi, u regionu Zapadnog Balkana postoje „ozbiljne opasnosti vezane za status Kosova koji može ići dobro, a može ići i loše“.
Ren takvu opasnost vidi i u krhkoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u Srbiji. Radimo na tome, rekao je Ren, da se „izbegne nepotrebno odlaganje“ u Savetu bezbednosti UN da se što pre usvoji nova rezolucija koja će dati jasnu pravnu i političku osnovu statusu Kosova i omogućiti da tamo ode misija EU. On se založio za „održivo rešenje“ statusa koje znači multietničko i demokratsko Kosovo na temelju predloga specijalnog predstavnika UN Martija Ahtisarija, što uključuje snažne mere zaštite manjina, verskih i kulturnih objekata.
Na pitanje novinara da li može da kaže nešto o izveštajima da SAD i Nemačka rade na nacrtu rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, evropski komesar je uzvratio da je „bolje ne davati komentare, već da je, sa stanovišta EU, važno da se postigne održivo rešenje“.
On je objasnio da to znači da se postigne stabilnost u regionu, jer je to važno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.
– Moramo prevazići to poslednje otvoreno statusno pitanje u regionu i očuvati stabilnost i mir – rekao je Ren.
Dodao je da je stoga nužno „pravno i politički jasno rešenje statusa koje će imati međunarodni legitimitet i da rezolucija postavi pravnu osnovu za ulogu EU u civilnoj međunarodnoj misiji na Kosovu“.
Zamoljen da objasni svoju izjavu da stvari oko statusa Kosova mogu ići dobro, ali i loše, Ren je odgovorio da je „nemoguće da se postigne rešenje pregovorima dveju strana“ i da zbog toga Savet bezbednosti UN „mora da preuzme svoju odgovornosti“. Ren je dodao da to znači „da se okonča pravna nejasnoća i situacija sadašnjeg protektorata kako bi se pomoglo Kosovu da pomogne samo sebi“.
– Dugoročno gledano, neodrživo je da postoji „crna rupa“ u Evropi s 50 odsto nezaposlenih, uključujući sivu ekonomiju, što je veoma plodno tle za političku nestabilnost – naglasio je evropski komesar.
Kako je rekao, „vrlo ozbiljan probni kamen istinskog multilateralizma, zbog toga, predstavlja to da svi članovi Saveta bezbednosti UN shvate šta je u igri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari