Rijaliti nije put do cenzusa 1Foto:N1

Nakon lidera LSV Nenada Čanka, koji je 2009. godine ulaskom u kuću Velikog brata probio led, potom Rake Radovića, Boška Ničića i lidera radikala Vojislava Šešelja…

… koji su prodefilovali kroz Farmu na „ružičastoj televiziji“, prema pisanju beogradskih tabloida sledeći „rijaliti igrač“ sa domaće političke scene mogao bi da postane Luka Maksimović, alijas Beli Preletačević, koji je dobio ponudu da uđe u „Parove“ na Hepi televiziji. Luka Maksimović je bio najveće iznenađenje predsedničkih izbora 2017. na kojima je bio trećeplasiran i osvojio više od trista hiljada glasova.

Prema oceni marketinškog stručnjaka Igora Avžnera, u rijaliti šou-programe uglavnom ulaze političari koji nemaju nikakav potencijal, što se jasno vidi „sa spiska“ imena koja su do sada učestvovala u takvim televizijskim formatima. On navodi da se radi o onima koji su ispod ili blizu cenzusa, te da do sada niko od njih učešćem u rijalitiju nije uspeo da podigne rejting svoje stranke.

– Jedino što učešćem u pomenutom formatu političar može da dobije jeste podizanje ličnog rejtinga koji nije u vezi sa političkom opcijom koju zastupa. Do sada nismo videli niti jednog ozbiljnog političara sa zavidnim rejtingom da učestvuje u rijalitiju – kaže Avžner.

On podseća da je i aktuelni predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić 2009. godine učestvovao u emisiji „Plesom do snova“, koja predstavlja neku formu rijaliti programa humanitarnog karaktera, uz opasku da je on jedini političar u Srbiji koji je nakon toga zaista i „otplesao do snova“ i koji je možda imao koristi od pojavljivanja u takvoj emisiji.

– Kada je konkretno reč o Luki Maksimoviću, možda njegov ulazak u rijaliti i nema veze sa politikom, već sa izlaskom njegovom muzičkog albuma koji je najavljivao. Ukoliko njemu uspe, možda bi i neki drugi političari koji su želeli muzičku karijeru, poput Dinkića, mogli da uđu u rijaliti šou – navodi Avžner.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da ulazak političara u rijaliti više predstavlja njihovu ličnu blamažu nego što može da im poveća rejting. Prema njegovom mišljenju, biti političar i učestvovati u rijaliti programu su dve stvari koje se uzajamno isključuju.

– Smatram da su rijaliti formati napravljeni za neke obične ljude koji žele pet minuta slave. Strašno je što se u duhu današnjeg vremena nameće jedna ogromna estradizacija politike i to ne samo kod nas, već i u svetu. Otuda tim ljudima pada na pamet da učestvuju u takvim formatima, jer je u politici sve postalo estrada i parada – tvrdi Stanković.

Prema njegovom viđenju, Beli Preletačević i rijaliti program zapravo idu jedno uz drugu, jer je on i u politici, bez obzira na ogroman broj glasova koji je osvojio kao predsednički kandidat, ipak predstavljao fiktivnu ličnost. Stanković ukazuje da Beli zapravo voli da koristi nezasluženo stečenu popularnost u politici, iako on sa pravom politikom nema nikakve veze, jer je zapravo zabavljač.

On ističe da mu je bilo neverovatno kada je saznao koliki je broj glasova Luka Maksimović osvojio na izborima i smatra da je taj podatak mnogo toga rekao o našoj političkoj sceni. Na kraju, Stanković ocenjuje da eventualni ulazak Maksimovića u Parove zapravo predstavlja želju da se ponovo bude u centru pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari