RTK2: Kfor nadgledao sporovođenje akcije na severu Kosova 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Povodom jutrošnje akcije Policije Kosova na severu, Kfor je saopštio da je nadgledao policijsku akciju i da je bio spreman da interveniše ako bi bilo neophodno.

„KFOR u skladu sa svojim mandatom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sve vreme nadgledao situaciju i njen razvitak na terenu i bio spreman da interveniše kao treći u lancu reagovanja ili u slučaju da je bilo procenjeno da je neophodno“, rećeno je danas iz Kfora za RTK2.

Kako su naveli, operacija Policije Kosova bila je izvedena na osnovu naloga za pretres izdatog od strane Osnovnog suda, koja je među lokalnim institucijama, prvenstveno zadužena za bezbednost na Kosovu.

„Kosovska policija može da sprovodi svoju ulogu u sprovođenju zakona na celoj teritoriji Kosova“, istakli su oni.

Iz Kfora su takođe ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom.

„Kfor blisko sarađuje sa lokalnim i međunarodnim bezbedonosnim organizacijama. Ako se javi bilo koja vrsta upozorenja koja bi mogla da utiče na bezbedonosnu situaciju, Kfr je spreman da nepristrasno primeni sve neophodne mere da Kosovo ostane bezbedno, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i EULEX-om za dobrobit svih građana koji žive na Kosovu“, dodaje se u odgovoru.

Specijalne jedinice Policije Kosova su jutros u Mitrovici zbog sumnje da su bili deo organizovaner kriminalne grupe i zloupotrebu službenog položaja uhapsile jednu osobu, dok se za drugom traga.

Policija je zbog posedovanja oružja privela jednu osobu koja je nakon davanja izjave oslobođena, dok će se predmet voditi po redovnoj proceduri.

Prištinski mediji su javili da je uhapšen pripadnik policije, Rade Bulat, koji je vodio istragu u slučaju ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića i šef operative Direkcije PK za sever Željko Bojić. Zbog posedovanja oružja pritvoren je i kasnije oslobođen njegov sin Vasilije Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari