Rušenje BiH ili povratak Kosova zahtevaju rat i žrtve 1Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Kosovo ni u kom obliku ili formatu se ne može uporediti sa bosanskohercegovačkim entitetom, koji je stvoren na genocidu i jednim međunarodnim dogovorom.

Kosovo kao bivša jedinica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je 2008. godine proglasila svoju neovisnost, te odluka o neovisnosti je potvrđena od strane Međunarodnog suda pravde kao legalna i legitimna, ocenjuje za Danas Aljbinot Maljoku, politički analitičar iz Prištine, izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, da će Republika Srpska ostati u okviru Bosne ako Kosovo ostane deo Srbije. Dodik je to izjavio prilikom prošlonedeljne posete Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Banjaluci.

– Razgovori koji su se vodili o statusu Kosova sa Srbijom završeni su u Beču. Sada imamo jedan proces dijaloga koji se vodi u Briselu s namjerom o normalizaciji odnosa i međusobnog priznavanja Republike Kosova i Republike Srbije. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, može da priča svašta. On zna jako dobro da garant postojanja Bosne i Hercegovine kao takve su osim domaćih ljudi, međunarodne zajednice i dvije bivše jedinice SFRJ-a, Republika Hrvatska i Republika Srbija. Dejtonski sporazum kao međunarodni dokumenat nema nikakve sličnosti sa bilo kojim sporazumom koje je Kosovo potpisalo od Rambujea do Brisela, ističe sagovornik našeg lista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodaje on, znajući sve činjenice, bio je „jako suzdržan na pričama koje je izneo u javnosti laktaški političar Milorad Dodik“.

Prema rečima Dragana Popovića iz Centra za praktičnu politiku, Milorad Dodik vešto koristi „aktuelne balkanske probleme sa granicama i pravno-političkim statusom različitih teritorija kako bi postigao jedino što njega suštinski interesuje – što duža i što apsolutnija vlast“.

– Dodiku vlast omogućava ne samo da zadovolji potrebu da vlada drugima, već i veoma visok životni standard zasnovan na sumnjivim poslovima i privilegijama, što mu je očigledno važan motiv. Treba imati u vidu da bi pad sa vlasti Miloradu Dodiku ugrozio ne samo poslovnu karijeru, već i vrlo verovatno ličnu slobodu i ogromnu, sumnjivo stečenu imovinu. Takvi ljudi učiniće sve da ostanu na vlasti, a nacionalizam i pretnja novim sukobima je sigurno najdelotvorniji način, kaže Popović za Danas.

Dodik je u ovom poslu našao važnog saveznika u Aleksandru Vučiću, smatra sagovornik Danasa, dodajući da predsednik Srbije iz sličnih razloga godinama raspiruje nacionalizam i sukobe i tako ucenjuje međunarodnu zajednicu.

– Obojica su od Miloševića naučila da je jedini način da stranci zažmure na zloupotrebe i autokratiju, da u lokalnom vođi vide „faktor mira i bezbednosti“. Ipak, mislim da su obojica političari malog formata i da neće biti u stanju da izazovu ozbiljniju krizu na Balkanu. Rušenje Bosne i Hercegovine ili povratak Kosova u sastav Srbije zahtevaju rat i žrtve, a to nisu opcije koje bi čak i ovako slaba Evropska unija dozvolila, zaključuje Popović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari