Foto: MDULS

Verbek boravi u Beogradu povodom sastanka Komiteta, a Ružić ga je obavestio o prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnoj upravi i Zakona o lokalnoj samoupravi koji obavezuju državne organe i opštine i gradove da uključe zainteresovanu javnost u proces pripreme nacrta određenog akta.

„Uveli smo i mogućnost da se grajani uključe u kreiranje investicionog dela budžeta, pa je dosta opština i gradova krenulo sa tom praksom“, rekao je on, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar je istakao da je za Srbiju od velikog značaja da administracija bude modernizujnija, efikasnija i i profesionalnija jer od njenog rada zavisi uspeh svih drugih reformi i brzina unapređenja kvaliteta života.

Verbek je istakao važnost održavanja sastanaka Komiteta van sedišta čime se podstiče poštovanje različitosti i unapređuje razumevanje među članovima.

Verbek je poručio da se sastanak Komiteta održava na uobičajen način uz razmatranje tema sa agende, iz različitih zemalja članica Saveta Evrope, poput Moldavije, Rumunije, te da fokus nije na stanju u Srbiji, kao što su pojedini mediji preneli, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Komitet za monitoring nije mesto za političke debate“, rekao je Verbek i dodao da je cilj rada Komiteta da podrži zemlje u njihovom razvoju, posebno na lokalnom nivou.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da na sastanku Ružića i predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope nije bilo reči o organizovanju postmonitoring misije u Srbiji Nadzornog komiteta, niti da će to biti urađeno u narednom periodu.

Ukazano je i da su netačni navodi predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića da je poslednji monitorig sproveden pre pet godina. „Istina je da je održan pre dve godine, početkom 2017“, piše u saopštenju ministarstva.

Povezani tekstovi