Šabac: Novi gradski saobraćaj 1Foto: Glas Podrinja

Na 39. sednici Gradske skupštine bilo je 24 tačke dnevnog reda, ali je prvi sat prošao u predlozima dopune dnevnog reda, proceduralnim pitanjima kao i u problemima sa ozvučenjem.

Odbornica SNS Svetlana Stanković podnela je ostavku na ovu funkciju na samoj sednici, ali po poslovniku potrebno je da se prethodno izjasni izborna komisija i mandatsko-imunitetska komisija, tako da će to biti rešeno na narednoj sednici.

Inače, nakon imenovanja Svetlane Stanković za v. d. direktora OŠ „Jevrem Obrenović“, Agencija za borbu protiv korupcije konstatovala je u ovom slučaju sukob interesa, a gradska uprava, zbog toga što Školski odbor nije verifikovao njen izbor, nije u prilici da uplati potrebna sredstva za rad škole.

Prva tačka dnevnog reda bio je prvi rebalans budžeta za 2020. godine jer nisu završeni projekti koji su započeti u prošloj godini.

Po ovom rebalansu budžet je planiran na 4,395 milijardi dinara, i uvećan je za 277 miliona dinara, čime će biti plaćeni tekući radovi na rekonstrukciji Benske Bare, izgradnji trafostanice u industrijskoj zoni, uređenju ulica.

Pred odbornicima se našao Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije o gradskom i prigradskom prevozu.

Jedini ponuđač bilo je preduzeće „Duga d.o.o“ iz Petlovače, a po novom konceptu autobusi će saobraćati na svakih 20 minuta za najvažnije destinacije. Dr Aleksandar Pajić, šef odborničke grupe SNS, ukazao je da se ugovor potpisuje na sedam godina, i pitao šta ako ponuđač ne bude u mogućnosti da ispoštuje ugovor.

Pri tome posao javnog prevoza izgubile su dve privatne firme, koje su do sada držale tri četvrtine javnog prevoza u Šapcu.

Odbornici opozicije predlagali su besplatan prevoz za sve građane starije od 65 godina.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da su veoma važni ekološki standardi, i za razliku od Beograda i drugih gradova nema subvencija firmama za javni prevoz.

Novi koncept umnogome će smanjiti potrebu za korišćenjem privatnih vozila, i pri tome će biti znatne uštede.

On je posebno ukazao na problem aerozagađenja, i da je Grad Šabac naručio od meritorne ustanove nezavisno merenje aerozagađenja.

Zelenović je podsetio da ništa nema besplatno, i da se populistički nudi ono što se ne može ispuniti.

„Sve u Šapcu se može proveriti, svaki dokument i odluka, ali je neshvatljivo da ga proglašavaju za lažova. U zemlji gde se vlast pravda da nije važno što neko plagira doktorat ili donese lažnu fakultetsku diplomu, da nije važno što otac ministra policije učestvuje u prodaji oružja a Krušik ošteti za 14 miliona evra… U Šapcu se sve može proveriti, jer ovde su mediji slobodni, opozicija može slobodno da govori šta hoće, pa čak i neistine, a za to vreme stižu veoma značajna priznanja iz inostranstva, za dobro poslovno okruženje, za rad gradske uprave, za transparentnost…“

U drugom delu sednice na dnevnom redu su razmatrani planovi rada javnih preduzeća za ovu godinu.

Akcioni plan protiv zagađenja

Iako je Šabac slovio za „zeleni grad“, nezavisna merenja pokazala su da ipak postoji aerozagađenje, i zbog toga je pripremljen Akcioni plan. Po njemu svaka kompanija koja u tome učestvuje dobila je mere i rokove koje mora da preduzme. Pored toga u cilju smanjenja aerozagađenja JKP „Toplana“ nudi besplatan priključak na toplovod, ako je domaćinstvo u blizini toplovodne mreže, a za 12.000 domaćinstava razmotriće se na koji način bi što lakše mogla da se priključe na gasovodnu mrežu. U Šapcu je cena grejanja ostala ista jer se preduzimaju brojne mere na uštedama, a još 40 zgrada u Benskoj Bari biće termoizolovano. Time se štedi barem trećina toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari