Šabac: Usvojen treći rebalans budžeta 1Foto: Glas Podrinja

Na trećoj sednici Gardske skupštine, u proteklih mesec dana, usvojen je završni račun budžeta za prošlu godinu i treći ovogodišnji rebalans a raspravljano je i o poslovanju javnih preduzeća. Takođe su odobrena sredstva za pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera „Duge“ za obavljanje gradsko – prigradskog prevoza.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić saopštio je da je Vlada Srbije odobrila pokrivanje deficita Grada u 2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

– Obećavali smo u kampanji da ćemo imati čvrstu i jaku podršku svoje države i to se obistinilo. Država je pomogla da neuravnotežen budžet i mnogo veći rashodi nego što su bili prihodi u 2020. godini budu pokriveni iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije. Mi ćemo u narednom periodu planirati uravnotežen budžet za 2021. godinu i da nećemo imati potrebe za zaduživanjem Grada. Druga važna stvar danas – hvalili su se u prethodnom periodu da će prevoz biti opterećenje za budžet u iznosu od nula dinara. Istovremeno, prethodni članovi Gradskog veća su doneli odluku da se na račun privatnog partnera isplati 22,3 miliona dinara. Mi smo u međuvremenu prgovarali sa privatnim partnerom „Dugom“ i, uvažavajući sve mere zbog kojih je smanjen broj putnika, doneli odluku da se iz budžeta isplati nešto više od 18 miliona, što je nulto poslovanje privatnog partnera, odnosno pokrivanje direktnih troškova, rekao je Aleksandar Pajić.

Najavio je i da će radnicima javnih komunalnih preduzeća biti isplaćena solidarna pomoć. Naveo je da je to zakonom predviđeno, ali da iz „nejasnih razloga“ radnici nisu bili ispoštovani.

Sednica je održana uz saglasnost Zavoda za javno zdravlje i poštovanje svih epidemioloških mera. Ni ovog puta nisu prisustvovali odbornici opozicije, tako da je sednica završena brzo, bez rasprava među odbornicima.

Inače, ovo je prvi put da je Vlada odobrila 300 miliona dinara iz budžetskih rezervi Gradu Šapcu.Međutim, od sada je ostala dužna Gradu oko 30 miliona evra jer je godišnje uskraćivala po četiri miliona evra iz transfera koje po Zakonu o lokalnoj samoupravi pripada Šapcu.

Nelegalna Gradska skupština

Trećem zasedanju Gradske skupštine nije prisustvovalo 22 odbornika sa liste “Nebojša Zelenović-Šabac je naš” i jedan odbornik liste UDS. Na konferenciji za novinare Božidar Katić, bivši član Gradskog veća, rekao je da Skupština koja nije formirana u skladu sa zakonima, ne može ni da legalno i legitimno vrši vlast. Katić je istakao da je današnje zasedanje pokazalo da su priče o propasti grada i ogromnim dugovima „apsolutna glupost” jer je na računu Grada ostalo 206 miliona dinara, sva javna preduzeća poslovala su pozitivno, i nikome lokalna samouprava ništa ne duguje. Inače, nakon trećih ponovljenih izbora, trećeg oktobra, na pet birališta, prilikom razmatranja žalbi funkcioneri SNS u pratnji nabildovanih momaka prekinulii su sednicu Gradske izborne komisije, i polovina od 20 njenih članova podnelo je ostavke zato što policija ne može da im garantuje ličnu bezbednost.

GIK u krnjem sastavu priznaje postojeće rezultate izbora mada nije imao kvorum jer je prethodno Upravni sud doneo odluku da predstavnici Ruske stranke nemjau pravo učešća u GIK. Ni Ustavni sud nije razmatrao dve ustavne žalbe a ni tužilaštvo ništa nije preduzelo povodom petnaestak krivičnih prijava ua krađu izbora i učešće organizovanih kriminalnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari