SAD preuzimaju primat oko kosovskog pitanja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poruke zvaničnika Stejt departmenta Mejtua Palmera da SAD žele da Kosovo ukine takse i da se nastave pregovori Beograda i Prištine pokazuju da Amerika preuzima primat od Evropske unije u pokušajima konačnog rešenja za kosovsko pitanje, iako zvanični Brisel ostaje posrednik u tom procesu.

To kažu za Danas nezvanično diplomate, komentarišući jučerašnje obraćanje javnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara nakon susreta na Andrićevom vencu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Naši sagovornici ističu da je izuzetno značajno što su Palmer i Vučić poručili da se „treba okrenuti budućnosti“.

Povodom predstojećeg sastanka u Parizu o Zapadnom Balkanu, koji se organizuje na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, Metju Palmer je istakao da SAD „podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici“.

– Ne mogu da kažem ishod razgovora, ali smo sigurni da će naš zajednički cilj, borba za rešenje, povesti obe strane ka sporazumu, rekao je on.

S druge strane, Aleksandar Vučić je ponovio da nije siguran da li će taj sastanak uopšte biti organizovan, „ne mislim da iako želi da još jednom juče kako neko neće da ukida takse“.

Kako je preneo RTS, Palmer je ukazao da Srbija može da računa na podršku SAD u dijalogu o Kosovu i na evropskom putu.

– Razgovarali smo o tome gde smo sada u dijalogu i kako da krenemo napred. Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.

Srpski predsednik je ponovo uputio poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju, uz poruku: „Malo je zemalja u kojima bi i za prvi, i za drugi njegov mandat mogao da ima toliku podršku kao što je u Srbiji, a mi od Trampa znamo da ne možemo da očekujemo značajnu promenu stava o KiM, ali se nadamo da će SAD imati nešto balansiraniji odnos, koji bi bio nešto povoljniji za nas i vodio računa o interesima Srbije u budućnosti“.

Borko Stefanović, bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije i aktuelni potpredsednik Stranke slobode i pravde, komentariše za Danas da je uvek dobro pozvati u posetu Srbiji lidere velikih sila.

– Bilo bi veoma korisno da predsednik SAD najzad poseti Srbiju, s obzirom da je poslednja poseta bila 1980. godine. Druga je stvar što naša vlast od toga pravi povremeni marketing, bez suštine i plana, smatra naš sagovornik.

Ocenjujući značaj susreta Vučića i Palmera, Stefanović kaže da je sastanak sa Palmerom „uvek dobra prilika za adekvatno predstavljanje pozicija Srbije, u vezi sa temama od značaja za odnos sa Vašingtonom, kao i po pitanju KiM“, ali da je „problem što naša vlast ne zna šta će sa Kosovom, osim užurbanog lomljenja preko kolena, uz jedini cilj – ostanka na vlasti što duže“.

Vučić je napomenuo da je sa Palmerom imao otvoren, konkretan razgovor. „Zadovoljan sam sadržinom razgovora, iako, naravno, kao što Palmer ne može sa mojim stavovima o KiM da bude srećan, ne možemo ni mi da pevamo do sreće zbog njihovog stava… Naše pozicije su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Srbija ga smatra delom svoje teritorije. Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja“, istakao je predsednik Srbije.

On je, takođe, naveo da je Palmeru preneo da Srbija insistira na kompromisnom rešenju za Kosovu, i da nisu istinite priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila prištinske takse da „zatvori dijalog“.

Predsednici diplomatskih krugova ističu i da se može očekivati da kosovske vlasti uskoro ukinu takse od sto odsto na robu iz Srbije, što bi značilo da je pritisak Stejt departmenta na Prištinu dao rezultate. Prema njihovom mišljenju, „biće to, zapravo, suspenzija taksi na određeni rok, u zavisnosti od odnosa Srbije prema članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, moguće je da će vest o suspenziji taksi biti objavljena uoči ili na samitu u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari