SAD zahtevaju hitno ukidanje taksi na robu iz Srbije 1Foto: Printskrin/Youtube

Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost SAD uputili su danas kosovskim vlastima zahtev da odmah ukinu uvozne takse na robu iz Srbije.

Oni su i izrazili žaljenje što to nije urađeno nakon pisma koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, preneo je Klan Kosova.

U pismu se navodi da su takse uvedene bez konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama i zahteva da odmah budu suspendovane, a ističe se da uvek mogu da se vrate ako ne dođe do sporazuma sa Srbijom.

Upozorava se da podrška SAD Kosovu nije bezuslovna i ukazuje da je u ovom trenutku Priština kriva za ugrožavanje dijaloga, a preti se i sankcijama.

Ukoliko takse odmah ne budu ukinute, SAD će suspendovati pomoć Kosovu u oblasti bezbednosti, odnosno uskratiće podršku Kosovskim bezbednosnim snagama, stoji u pismu.

U pismu se naglašava da postizanje sporazuma predstavlja strateški interes SAD i da je neprihvatljivo da on bude doveden u pitanje zbog neodgovornih postupaka kosovskih lidera.

Na kraju se upozorava da Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama i da će kosovski političari snositi posledice, ukoliko oni budu krivi za nepostizanje dogovora, prenosi Klan Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari