Sagovornici Danasa o obezbeđenju Erdoganove supruge: Potpuno nejasna egzibicija 1Foto: EPA/STR

Zoran Živković i Božo Prelević za Danas komentarišu informaciju da je prilikom posete supruge predsednika Turske Emine Erdogan turskoj ambasadi u Beogradu, njeno obezbeđenje naoružano dugim cevima ušlo u obližnji kafić u Krunskoj ulici, zbog čega su reagovali konobari i nekoliko gostiju.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke

Predstavici bilo koje strane službe, policije i obezbeđenja ne mogu da se šetaju kroz Srbiju bilo gde, bez prisustva naše policije. Postoje slučajevi gde oni mogu da nose oružje, ali samo kao deo zajedničke ekipe koja prati štićenu ličnost, zajedno sa našim organima. Formalno-pravno može neko da ih ubije i da ne odgovara zbog toga, ako proceni da je ugrožen njihovim prisustvom, to je delo samoodbrane. Reč je o egzibiciji koja je potpuno nejasna i za koju nema nikakvog razloga. Apsolutno nije realno da supruga turskog predsednika može da bude na tom nivou ugroženosti u Beogradu.

Sagovornici Danasa o obezbeđenju Erdoganove supruge: Potpuno nejasna egzibicija 2
Foto: Beta/Vlada Srbije/Ministarstvo zaštite životne sredine

Božo Prelević, advokat

Tako nešto je zabranjeno međudržavnim sporazumima, osim ukoliko država domaćin to ne dozvoli. Sa druge strane, možda nije loše i da se navikavamo na duge cevi po centru Beograda. Mi se navikavamo na svašta što dolazi iz Turske, od baklava pa do političkog sistema. Možda bismo trebali da se naviknemo na tu vrstu demokratije. U svakom slučaju, to se ne tiče Erdogana, već naše države. Nesumnjivo je da turski predsednik i njegova supruga trebaju da budu štićene ličnosti. Možda je to pitanje poverenja Erdoganovih bezbednjaka u srpsku policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari