Samardžić: Vučić će da popusti da bi odobrovoljio Albance 1Slobodan Samardžić Foto: Medija centar

Moja je prognoza da će Vučić da popusti da bi odobrovoljio Albance, to je i stalno činio, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić i ocenio da je iluzija da će Sever pripasti Srbiji.

Kosovske mere trajaće dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne popusti i ne ode na pregovore, smatra Samardžić i ističe da će to „morati“.

Govoreći o briselskom dijalogu, Samardžić kaže da je on privremeno zaustavljen i da je problem na albanskoj strani. Međutim, problem je, kako kaže, i na strani Beograda, „jer poslednjih godina neprestano popušta, za šta nije dobio ništa“.

Samardžić kaže da je dijalog stopiran jer se igraju taktičke igre – da su Albanci s prvim taksama od 10 odsto videli da EU samo verbalno reaguje, pa su ih povećali na 100, reagujući tako i na neulazak u Interpol. Samardžić smatra da su time želeli i da pokažu svetu da su moćni da naprave novu krizu i novi sukob.

Naša strana stalno ustupa, Briselski sporazum je problematičan po svemu, kaže Samardžić. Ako je već potpisan, zašto se išlo korak po korak u predavanju svih onih nadležnosti koje je Srbija de fakto imala, dok se ne ispune zahtevi Beograda, pita Samardžić i dodaje „i zašto taj sporazum nije bio malo sadržajniji kad je reč o položaju crkve, imovini…“

On je ocenio da su naše vlasti naučile i Albance i Evropljane da popuštaju bez koncesije.

„I sad odjednom Vučić, pošto nije dobio ZSO, raspaljuje tu ideju o razgraničenju… Albanci to ne žele prosto, tu je jedini Tači koji je na to pristao, iz nekih svojih razloga, tu je i taj Sud za ratne zločine… Sve je upleteno u tu igru. Ali, on tamo očigledno nema većinsku podršku“, kaže Samardžić.

Karte su u rukama Brisela i Vašingtona, rekao je Samardžić za N1.

„Nažalost, ja ne volim nikad kad o našoj sudbini bilo ko drugi odlučuje, ali tako su naše vlasti to odlučile 2012, ali i još ranije“, rekao je on.

Na pitanje kako vidi ulogu Moskve, Samardžić kaže da Rusija nema ravnopravan položaj u ovom pitanju i da je Srbija propustila mogućnost da je u to uvede na velika vrata.

„Igra Vučića s Rusijom i Putinom je jedna površna igra, gde on njima govori jednu stvar, drugu radi. Oni to vide očigledno, i ne daju onoliku podršku koliko bi njihov diplomatski kapacitet mogao“, kaže Samardžić i dodaje da se Rusija drži Rezolucije 1244, ali da nema nikakvih dodatnih angažovanja ruske diplomatije na toj stvari.

Samardžić navodi da briselski dijalog posreduje EU, ali da su SAD prisutne od početka i da tu nema nikakvog balansa.

„Rusija jeste na našoj strani, ali nije onoliko koliko bi mogla biti, i to je samo priča za srpske medije,“ ocenio je Samardžić.

Upitan do kada bi mera o povećanju taksi mogla da traje, Samardžić kaže – dok Vučić ne nastavi pregovore o sveobuhvatnom sporazumu. On je ocenio da Srbija u dijalogu igra pasivno i da je izgubila vreme. Vučić kaže da neće da ide na pregovore dok Priština ne „skine“ carine, a Haradinaj kaže da neće ići dok Srbija ne prizna Kosovo, podseća Samardžić koji smatra da će predsednik Srbije popustiti, jer bi dugoročno, ova mera značila humanitarnu katastrofu na Severu Kosova.

Vučić će da popusti da bi odobrovoljio Albance, a to je i stalno činio, kaže Samardžić koji smatra da će to sve voditi ka priznanju. On je rekao da Vučić ima i pod rukom to da izvlačenjem Srpske liste obori Haradinajevu vladu, i time produži muku sa pravno-obavezujućim sporazumom, ali da je čudno što to ne radi. Govoreći o razgraničenju, Samardžić je rekao, da je samo iluzija i ništa više da će u nekim budućim pregovorima sever Kosova pripasti Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari