Samit Zapadnog Balkana u četvrtak i petak u Poljskoj 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, a u fokusu sastanaka biće ekonomija, povezivanje, bezbednost i civilno društvo.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Uz zapadnobalkansku šestorku – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija, na Samitu će učestvovati i partneri iz EU – Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Centralni događaj biće sastanak šefova država ili vlada u petak, 5. jula, dok će dan ranije biti sastanci ministara ekonomije, unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja-učesnica.

Među učesnicima će, između ostalih, biti evropski komesar za proširenje Johanes Han, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Hose Anhel Gurija.

Samit se održava u Poznanju pošto Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila privrednu, kulturnu i bezbednosnu saradnju, saradnju civilnog društva i mladih, razvijanje energetske i transportne infrastrukture.

Lideri Zapadnog Balkana i zemalja EU radiće, između ostalog, na unapređenju političke saradnje radi prevazilaženja problema, povećanju ekonomske stabilnosti, jačanju regionalne bezbednosne saradnje.

Jedna od tema razgovora na Samitu biće dijalog Beograda i Prištine.

Organizatori Samita kazali su za RTS da su njihova očekivanja da sa skupa bude „poslat signal Zapadnom Balkanu da je proširenje Unije i dalje na stolu“.

U izjavi uoči Samita u Poznanju, kancelarka Merkel je navela da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevaziđene.

Merkel je ocenila da je rešenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja oko naziva Makedonije pozitivan primer koji treba da „podstakne rešavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova“.

Merkel je rekla i da će jedna od važnih tema Samita biti izgradnja infrastrukture u regionu.

U okviru Samita će biti održana tri foruma: 3. jula Forum stručnjaka (Think-tank), a 4. jula Poslovni forum i Forum civilnog društva.

Na Poslovnom forumu će biti reči o izazovima u finansiranju preduzetništva na Zapadnom Balkanu, o pripremanju javnog i privatnog sektora za digitalnu transformaciju u regionu i o osnaživanju energetskog tržišta u tranziciji.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari