Samofalov: Nije tačno da se Boris Tadić krio od Lukašenka 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Aleksandar Lukašenko je svojevremeno bio privatno na Kopaoniku na skijanju, potpuno nezvanično je došao u Srbiju i mimo svakog uobičajenog protokola.

Tako da je Vučić rekao apsolutnu neistinu kako se „Tadić krio od Lukašenka na Kopaoniku“, izjavio je za Danas Konsatnin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke.

On tako komentariše izjave predsednika Aleksandra Vučića prošle sedmice na TV Pink, o tome da je lider SDS Boris Tadić, u vreme kada je bio predsednik Srbije, krio posetu predsednika Belorusije Lukašenka.

– Istina je zapravo potpuno obrnuta – Tadić, a ni nadležne službe nisu bili ni obavešteni o tome da je Lukašenko u Srbiji i samo sticajem okolnosti su u isto vreme boravili u istom mestu, a Lukašenko je taj koji je hteo da izbegne i protokol i svaki zvanični susret i koji je na Kopaoniku bio isključivo kao privatno lice, a ne u funkciji predsednika države. Tako da je potpuna laž to sto Vučić pokušava da prikaže kako je predsednik neke države došao u Srbiju, a da se Tadić kao predsednik krio od njega. Neverovatno je da Vučić ne može da organizuje nijedan susret sa stranim zvaničnikom, a da se ne poredi sa Tadićem i da pri tom iznosi laži. To je isto kao ona laž da se pre njega niko nije video sa predsednikom Rusije i Kine. Ovo već prestaje da bude tragikomično i više liči na simptome ozbiljnog kompleksa nize vrednosti i patološkog laganja. Možda njegova očigledna frustracija dolazi odatle što nikada licno nije pobedio Tadića na izborima. A i što zna da nikada nije uopšte pobedio nikoga na regularnim izborima. I 2012. su došli na vlast istresajući džakove sa lažnim pokradenim listićima, za šta niko ni do danas nije odgovarao, ni nakon sto je zvanično utvrđeno da su lagali, navodi Konstantin Samofalov.

Susret Tadića i Lukašenka u martu 2009. zabeležili su mediji u sklopu izveštavanja o tradicionalnom privrednom događaju Biznis forum na Kopaoniku.

Navedeno je da je tada predsednik Belorusije došao na Kopaonik da sa tadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade razgovara o posledicama Svetske ekonomske krize iz 2008. Tada su najavljeni i sporazumi Srbije o slobodnoj trgovini sa Turskom i Iranom.

Zanimljivo je da je predsednik Lukašenko više puta boravio u poseti Srbiji, prvi put 1998. a potom i u aprilu 1999. tokom NATO bombardovanja.

Odnosi se produbljuju nakon posete Tomislava Nikolića beloruskoj prestonici Minsku 2013. godine.

U ovom sazivu parlamenta formirane su grupe prijateljstva i saradnje na čijem su čelu senator Vladimir Senjko i poslanik Dragomir Karić. U junu 2016. godine tadašnji gradonačelnik Beograda, a sadašnji ministar finansija Siniša Mali posetio je Minsk na čelu delegacije srpskih biznismena, preduzetnika, kulturnih i sportskih radnika. U januaru 2017. predsednik vlade Aleksandar Vučić posetio je Belorusiju.

Po okončanju sadašnje dvodnevne posete Lukašenka Srbiji, predviđeno je da se predsednik Vučić potom 4. decembra u Sočiju sretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić je pretprošle sedmice nakon razotkrivanja afere „ruski špijun“ rekao da „ne bi isključio mogućnost“ da je taj snimak objavljen kao „provokacija“ uoči njegovog sastanka sa Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari