Šarčević o uvođenju digitalnih udžbenika 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da Predlog zakona o udžbenicima omogućava proces digitalizacije nastavnog sadržaja i donošenje strategije korišćenja digitalnih udžbenika, kao celine ili kao delova, uz postojeće.

On je, za skupštinskom govornicom, rekao da je u toku donošenje standarda za digitalne udžbenike, kao i da su usvojene izmene plana udžbenika.

„Ovo rešenje bi značilo jeftinije, pravednije, dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije što bi dovelo do unapređivanja učeničkih kompetencija“, rekao je on.

Šarčević je rekao da su pretpostavljena rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge, što bi ukinulo sivo tržište, razne posrednike koji utiču na cenu udžbenika i omogućilo jeftinije udžbenike.

„Ukida se postojeći procenat koji će dovesti do ukrupnjavanja tržišta, da mnogi mali izdavači mogu da prođu“, rekao je Šarčević i dodao da će konkurencija biti kvalitetnija i veća.

On je naveo da je predviđeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike, čime se rešava problem koji se odnosi na udžbenike za posebne grupe, na udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, kao i na udžbenike za srednje stručne škole koji imaju male tiraže.

Šarčević je rekao da se ukidaju liste ocenjivača udžbenika, da je jasno precizirano ko može da bude predlagač kako bi se izbegao sukob interesa i sam proces bio što transparentniji.

Predlogom zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta doživotnog ili celoživotnog učenja.

On je rekao da se ovim zakonom prvi put definišu institucionalni okviri za učešće privrede iz sveta obrazovanja u kreiranje kvalifikacija.

„Srbija dobija Nacionalni okvir kvalifikacija koji je u potpunosti usklađen sa Evropskim okvirom kvalifikacija čime se ispunjava jedna od važnih obaveza države na putu ka Evropskoj uniji i obezbeđuje sektorska budžetska podrška od 27,4 miliona evra“, rekao je Šarčević.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji kojim se uređuju posebnosti postupka i položaja inspekcije u oblasti prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari