Saša Paunović: Korona se mora suzbijati energičnije 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Lokalni budžeti se projektuju tako da imate prihode i troškove tokom cele godine.

Sada smo u situaciji da imamo vanredne troškove, a da su prihodi skoro potpuno presušili zbog zabrane kretanja i ograničenja rada, što je očekivano i viđeno i u drugim zemljama – kaže za Danas predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, sa kojim razgovaramo o merama koje je lokalna samouprava preduzela u borbi protiv korona virusa.

On navodi da su u Paraćinu preduzeli sve mere koje se primenjuju svuda u Srbiji, počevši od ograničenja radnog vremena na početku, do ukidanja rada u objektima u kojima je bilo okupljanja građana. Prema Paunovićevim rečima, zatvorena je pijaca i vrši se dezinfekcija ulica, naročito prostora oko bolnice, vodom koja sadrži hlor.

– Organizovali smo službu za podršku najstarijim građanima koji ne mogu da se kreću i koji nemaju nikoga mlađeg u kući, da im se kupi šta je potrebno i da im se završe ostali poslovi. Ta služba je formirana od radnika Centra za socijalni rad i ekipe Crvenog krsta, kroz program brige za stare koji od ranije finansira opština, kao i od radnika drugih javnih preduzeća i ustanova koji u ovom momentu nisu na svojim radnim mestima zbog ograničenja rada javnih službi. Ta služba kupuje neophodne potrepštine u gradu i u selima, a to rade i poverenici civilne zaštite – navodi Paunović.

Dodaje da Centar za socijalni rad zajedno sa pomenutom službom više od nedelju dana pruža podršku najugroženijim porodicama kroz pakete hrane i higijenskih proizvoda.

On objašnjava da u Paraćinu nema linearne podele po kojoj i bogati i siromašni dobijaju iste pakete, već Centar za socijalni rad vrši analizu i pomoć primarno usmerava prema staračkim domaćinstvima, ljudima koji žive sami i koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Upitan da li u budžetu Paraćina ima dovoljno sredstava za vanredne situacije, Paunović odgovara „u ovom trenutku da“.

– Kada je reč o pomoći sugrađanima u teškoj materijalnoj situaciji, imaćemo (sredstva) još neko vreme. Međutim, potpuno je jasno da će ukoliko ovakva situacija duže potraje, bez nekih drastičnih poteza Vlade Srbije, brzo dovesti do kolapsa lokalnih vlasti. Nema aktivnosti, nema plaćanja poreza i prihoda za lokalne budžete. Mi ćemo skresati sve troškove i obustaviti sve projekte koji se ne moraju realizovati ovog trenutka i fokusiraćemo se na pomoć građanima i borbu protiv epidemije. Ali, bez značajnih ekonomskih mera koje će biti usmerene na pomoć privredi, a onda i na pomoć opštinama kako bi pomogle privredi, biće veoma teško – ukazuje Paunović.

Na pitanje da prokomentariše mere Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, Paunović odgovara da nijedna mera nije preterana kada se radi o zaštiti ljudskih života i blagovremenom reagovanju. On smatra da je potrebna mnogo brža reakcija u smislu testiranja lica koja su imala kontakt sa pojedincima koji su pozitivni na korona virus.

– Ključno je da se što pre vratimo normalnom životu. Ako ovo potraje previše dugo, mi ćemo imati potpuni ekonomski slom. To je možda glavna opasnost ovog trenutka. Da bismo to izbegli, moramo da budemo energičniji po pitanju suzbijanja epidemije. Taman posla da su svi građani koji su bili u kontaktu sa licima koja su se razbolela neodgovorni. U Paraćinu dobar broj građana koji su saznali da su pozitivni na korona virus, to su objavili na društvenim mrežama, da bi svi ljudi koji su bili sa njima u kontaktu to znali – završava Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari