Saša Paunović: Ovo će biti najneobičniji izbori 1Foto: Medija centar Beograd

Ovo će biti svakako najneobičniji izbori dosad. Započeli smo kampanju u jednom svetu, a nastavićemo je u nekom sasvim drugom, jer svet za vreme a verujem i posle korone više nije isto mesto.

Svi već pripremljeni predizborni programi moraće da se prilagođavaju novoj situaciji, bar kod nas koji vodimo računa da dajemo realna „predizborna obećanja“, to jest pred građane izlazimo sa planovima za svaku oblast rada lokalne samouprave.

Ono što će biti posebno osetljivo jeste vođenje onog dela kampanje koji zahteva direktan kontakt sa građanima. U svetu pre korone mi koji nemamo na raspolaganju sve državne televizije za celodnevni program mogli smo da se uspešno nosimo sa političkim protivnicima kroz veliki, veliki rad na terenu, kroz živi razgovor sa građanima u svakom delu opštine. Sada će biti potrebno da se sprovede to isto ali uz nove mere „socijalnog distanciranja“. Na lokalu će to još i biti izvodljivo uz mnogo pažnje i odgovornosti, ne vidim tu mogućnost za bilo koju organizaciju koja će učestvovati na državnim izborima, kaže za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i komandant kriznog štaba za vanredne situacije. On tako odgovara na pitanje kakvu kampanju očekuje posle završetka vanrednog stanja.

* Kada očekujete nastavak kampanje na lokalu?

– Prema onom što se može zaključiti iz izjava u medijima, kampanja će biti nastavljena negde oko 10. maja, moguće 11. maja, kad je najavljeno da na račune građana stiže po 100 evra.

* Kako se ponaša SNS u Paraćinu tokom vanrednog stanja?

–  Sem nekoliko objava na lokalnim portalima sa lažnim vestima nije za sada bilo nekih drugih aktivnosti.

* Kako funkcionišu opštine u ovakvom stanju?

– Sve lokalne vlasti nalaze se ovog trenutka u potpunom kolapsu koji je izazvan padom prihoda zbog zastoja u privredi i poziva da se ne plaćaju komunalne usluge koje se i dalje moraju isporučivati. S druge strane opštine su u obavezi da u zakonskim rokovima pod pretnjom „kazne“ – privremene obustave transfera i dela poreza na zarade (koji čine dve trećine prihoda) plaćaju sve račune. To naravno nije održivo i one opštine i gradovi koji budu upali u vrzino kolo kašnjenja u plaćanju, zatim obustave ovih prihoda kao „kazne“ istog trenutka naći će se u bankrotu ako se nešto ne promeni. Bilo bi logično da se uskoro pojavi i paket mera koji će pomoći lokalnim vlastima da funkcionišu, najpre da plate pristigle obaveze privredi, recimo na račun budućih prihoda iz sledeće godine, a bez preuzimanje novih obaveza. To bi pomoglo i privredi da ne uđe u dodatni problem. Predloge u tom smislu uputili smo SKGO (Stalnoj konferenciji opština i gradova) i nadležnim državnim institucijama.

* Imate li problema u sprovođenju mera?

– Ne, ali ovo je takva vrsta vanredne situacije – stanja da se sa lokala malo šta može učiniti, sem pružanja pomoći onima koji su se našli u stanju socijalne potrebe i održavanja osnovnih komunalnih sistema u životu. Glavni teret ove krize snosi zdravstvo i zaposleni u zdravstvu, tamo koliko vidim ima dosta problema, ali oni nisu takve privrede da se išta može učiniti sa lokalnog nivoa vlasti. Imamo para na primer da pomognemo Domu zdravlja da nabavi sve što im je neophodno, ali je uglavnom do sada bio problem da te robe nema na tržištu, dodatno osoblje može se zaposliti samo uz saglasnost ministarstva…

* Da li biste nešto drugačije uradili u odnosu na sadašnju organizaciju rada zdravstvenih ustanova u ovoj situaciji.

– Kao komandant štaba za vanredne situacije imam neke, ali ne sve informacije koje se tiču teškoća u radu zdravstva u ovim okolnostima, ali to ne bih komentarisao, smatram da to treba da rade stručniji i upućeniji od mene. Sve što smo imali kao štab da predložimo već smo predložili nadležnim državnim institucijama.

Međutim, postoji jedna mera koju bih sutra ujutro kad dođem na posao sproveo, da sam ministar zdravlja ili predsednik vlade. Svi lekari, medicinske sestre i tehničari, vozači hitne pomoći i drugih vozila za prevoz pacijenata koji su pozitivni na korona virus, sve spremačice, svi drugi izloženi radnici u zdravstvu koji kroz ovu situaciju prolaze sa ugovorima o radu na određeno vreme dobili bi rešenje „za stalno“. Video sam da je to najavljeno u nekim medijima, ali bar ovde u Paraćinu nisam video i da je stvarno sprovedeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari