Sastanak Zapadni Balkan-EU o migracijama, terorizmu i kriminalu 1Foto: EPA-EFE (arhiva)

Ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana danas su s presedavajućom EU Nemačkom, predstavnicima Evropske komisije i evropskih bezbednosnih agencija održali sastanak o saradnji u oblasti migracija, o strategiji u suzbijanju terorizma i borbi protiv organizovanog kriminala, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke.

U ime nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, na video-sastanku je učestvovao državni sekretar Ginter Krigs.

Uz ministre unutrašnjih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije, učestvovali su i komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Učestvovali su i predstavnici Evropske službe za spoljne poslove i bezbednost (EEAS), evropske granične službe Fronteks, policijske organizacije Europol, kao i predstavnici Portugalije i Slovenije koje će sledeće godine predsedavati EU.

U saopštenju piše da je posle sastanka ministara unutrašnjih poslova, održan i sastanak ministara pravde, takođe putem video-veze.

Od 2003. godine zemlja koja predsedava Savetom EU tradicionalno u drugoj polovini godine u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana organizuje Ministarski forum EU-Zapadni Balkan o pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Taj godišnji sastanak čiji je cilj „da se zemljama Zapadnog Balkana pruži podrška da realizuju standarde EU i da se pospeši njihovo približavanje EU“, trebalo je da bude u Crnoj Gori, ali je zbog pandemije održan putem video-linka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari