Savet za bezbednost Kosova: Institucije Kosova za očuvanje reda, bezbednosti i vladavine zakona 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Savet za bezbednost Kosova je na večerašnjoj sednici istakao da institucije Kosova ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova na sednici je razmatrana bezbednosna situacija nakon početka primene odluke o privremenim registarskim tablicama za vozila iz Srbije.

„Posebno se razgovaralo o daljoj koordinaciji strateškog delovanja u službi mira, bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji. Institucije ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova“, kaže se u saopštenju.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti na vanrednoj konferenciji za medije pojasnio da su povod za održavanje ove sednice Saveta za bezbednost dva incidenta koja su se dogodila u toku prethodne noći, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova se održava i zbog, kako se navodi, „srpskih aviona koji su leteli iznad kosovske granice“.

Ranije je danas Radio televizija Srbije (RTS) izvestila je da je nekoliko aviona Vojske Srbije nadletalo prelaz Jarinje između Srbije i Kosova. Međutim, nema zvanične potvrde srpskih vlasti o ovome.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je zbog sadašnje situacije prekinula posetu SAD, gde je na marginama Generalne skupštine UN-a imala mnogobrojne susrete.

Ona je na fejsbuku napisala da poslednji incidenti na severu Kosova pokazuju da je Srbija „glavni izvor destabilnosti u regionu“.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemari, kako je rekla, tendenciju Rusije i Srbije da destabilizuju region, nanesu štetu Evropskoj uniji i NATO-u.

„Na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koristi se isti model destabilizacije koji Rusija koristi u baltičkim državama, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Zato je vreme da međunarodna zajednica, pre svega zemlje članice EU i NATO, uvide ovu opasnost i da zaustave režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da ostvari svoj cilj stvaranja ‘srpskog sveta'“, napisala je Osmani na društvenoj mreži Fejsbuk uz napomenu da je Srbija to isto pokušavala i 90-ih godina, u vreme režima Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari