Savet za boru protiv korupcije: Nismo nadležni za utvrđivanje sukoba interesa 1Foto: N1

Savet za boru protiv korupcije nije nadležan za utvrđivanje sukoba interesa, saopštilo je danas to telo Vlade Srbije povodom izjave premijerke Ane Brnabić da je potpredsedniku Saveta rekla da ispita njen odnos i odnos njenog brata u firmi „Aseco“.

„Potpredsednik Saveta je odgovorio da za to nema potrebe. Ovo se dogodilo pre više od godinu dana i tada je rečeno da ovaj odnos spada u domen sukoba interesa, a da je za utvrđivanje sukoba interesa prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (danas Agenciji za sprečavanju korupcije) samo Agencija nadležna da utvrdi sukob interesa i preduzme zakonom propisane radnje za njegovo razrešenje, a ne Savet“, navodi se u saopštenju tog Vladinog tela.

Isiče se kako „nema svrhe da Savet analizira poslovanje firme jer sukob interesa se utvrđuje ne na osnovu prometa već na osnovu odnosa lica za koje se sumnja da su povezana lica“.

„U slučaju da Savet taj odnos i okarakteriše kao sukob interesa, to ne bi imalo bilo kakav značaj ni posledice ukoliko taj odnos ne utvrdi Agencija. Savet za utvrđivanje sukoba interesa jednostavno nije nadležan“, naglašeno je u saopštenju.

Na molbu predsednice Vlade da Savet za borbu protiv korupcije „iznese dokaze da je gospodin Andrej Vučić vlasnik zemljišta u Vojvodini, Savet naglašava da to nikada nije izjavio i da nikada nije naveo da poseduje bilo kakve dokaze o tome“.

„To isto nije učinila ni gospođa Vasilić, član Saveta. Za izjave građana koji se obraćaju Savetu, Savet nije odgovoran niti obavezan da ih proverava niti za to ima kapacitete. Savet svoje izveštaje temelji isključivo na zvaničnim dokumentima i podacima“, ističe se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

U svojim izveštajima, kako je navedeno, Savet se nije bavio gospodinom Andrejem Vučićem niti je o njemu prikupljao podatke u svom dosadašnjem radu, doda.

Savet je „Izveštaj o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini republike Srbije“ objavio 10. januara 2018. godine, a „Izveštaj o konverziji i raspolaganju građevinskim zemljištem u Republici Srbiji” 9. januara. 2018.

„Da postoji problem sa pribavljanjem zvaničnih dokumenata Savet tvrdi već proteklih 15 godina, o čemu svedoče godišnji izveštaji Poverenika, kao i više od 100 obraćanja Saveta Povereniku. I pored intervencije Poverenika Savet nije u stanju da pribavi tražene i neophodne podatke za dopunu Izveštaja o zemljištu jer ni jedan član Saveta ne poseduje bezbednosni sertifikat od strane Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka“, ističe u saopštenju Savet za borbu protiv korupcije.

Prema navodima na zvaničnom sajtu, „Savet za borbu protiv korupcije osnovan je Odlukom Vlade Republike Srbija 11. oktobra 2001. godine“ i on je „stručno, savetodavno telo Vlade Srbije osnovano sa zadatkom da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije“.

Savet predlaže Vladi „mere koje treba preduzeti u cilju efikasne borbe protiv korupcije, kao i da prati njihovo sprovođenje i da daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u toj oblasti“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Savet za boru protiv korupcije: Nismo nadležni za utvrđivanje sukoba interesa”

 1. A ko jeste zadužen? Znači, ako je sukob interesa nije korupcija pa tako može da se mažnjava koliko hoćeš?! Vreme je da nas koljete kada nas već tretirate kao ovce.

  • Pa kad se začeprkalo po imovini ćerke i zeta „G-dje“ Vasilić i sukobu interesa dotične, e onda svi peru ruke, i niko ni za šta nema nadležnost. Prema svima isti „metar“, i prema Vučićima, i Djilasu, Vasilić… pa da jednom vidimo ko laže a ko krade.

 2. Ok, znaci agencija za sprecavanje korupcije nije nadlezna za korupciju. Izvinte jel to svajcarski model kao za penzije

  • U pitanju je SAVET za borbu protiv korupcije.
   Nadlezan za pripremu podataka o korupciji na osnovu kojih VLADA odlucuje.
   Ali je u „vladi“ SESTRA direktora spomenute firme.
   Znaci, SESTRIJA.
   A ta sestra se brecnula kada je prozvan BRAT njenog sefa.
   Znaci, i BRATIJA!

   • Naravno da zemljiste nije registrovano na ime Andrej Vucic. I da brat Ane Brnabic ima niz sakrivenih firmi koje su se okoristile o srpsku vladu dok je predvodi njegova sestra.
    Ali, mogla bi da se protresu vlasnistva nad zemljom, ljudi koji se zovu Andrej, a nisu u opste Vucic, vec zive u tom mestu gde je i sporna njiva. Oni su je “za javnost kupili“, ali zvanicno nigde nisu vlasnici te parcele, vec njome samo raspolazu, obradjuju je. Slicno je i sa kucama, firmama i akcijama.
    Ako zelite da znate cija je njiva, podjite prvo od onog ko je obradjuje, pa zatim bliza i dalja rodbina, lazni identiteti, tudja deca u porodicama na koju se registruje sav kapital pravog vlasnika i ako deca imaju samo.par godina i nisu mogla steci nista. Sve se moze otkriti i procesuirati samo ako postoji politicka volja. A, tehnike skrivanja su manje vise poznate i po zapadnom obrazcu. Ako su dva brata, jedan vlasnistvo vodi na ime, a drugi na prezime. Ili ako je majka i cerka, sva vlasnistva se registruju na osobe sa cerkinim imenom. Isto vazi za oca i sina. Oni koji se tako ne zovu a vec su u piramidi pokradenog drustvenog bogatstva novorodjenoj deci daju ime po imenu patronove dece.

   • Agencija, dakle, postoji samo za sići, kao što su podstičući malih firmi, direktori škola i sl. Obračuna se Varnava zbog pominjanja familije Vučić i Brnović. A predsednik odma, a šta radi njena ćerka. Odgovoru ti pa posle da vidimo šta je sa ćerkom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.