Savet za ustavna pitanja pokreta Dveri: Kritike funkcionera Dveri opravdane 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Savet za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo pokreta Dveri ocenio je danas da su opravdane kritike funkcionera Dveri na postupanje nadležnih organa, pre svih Privrednog suda u Beogradu i sudije Mirjane Gitarić za postupanje po tužbi Dveri i zahtevu za privremenom merom blokade sredstava sa računa ovog pokreta.

U saopštenju tog Saveta navedeno je da je Privredni sud predmet uputio na Osnovni sud u Pančevu iako je, kako su ocenili, „prema vrednosti spora za slučaj nadležan Viši sud“.

„Taj potez izazvaće da se i Osnovni sud u Pančevu oglasi nenadležnim što izaziva tzv. sukob nadležnosti radi ustupanja predmeta Višem sudu, o kom sukobu će dalje odlučivati Vrhovni kasacioni sud. Na takve odluke u praksi se čeka oko godinu dana“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su da je sudija Mirjana Gitarić ovom odlukom „postala saučesnik u daljem pljačkanju imovine Dveri“.

U saopštenju piše i da se novo neovlašćeno skidanje sredstava sa računa tog pokreta već desilo, i dodaje da je vrlo verovatno da počinioci neće stati na tome, „posebno sada, kada je jasno da su zaštićeni od strane nadležnih organa“.

„I tu ne mislimo samo na sudije, jer ni Više javno tužilaštvo u Beogradu do danas nije reagovalo na našu krivičnu prijavu podnetu 2.10.2019. godine“, naveli su iz tog pokreta.

Pokret Dveri je pozvao sve članove Udruženja sudija Srbije, „koji su u njihovim kritikama videli zlu nameru koja ima za cilj diskreditaciju srpskih pravosudnih institucija“, da se uvidom u dokumentaciju koju će im, kako su istakli, „rado staviti na raspolaganje“, uvere u istinitost reči tog pokreta i da zatim „osude i ograde se“ od ponašanja svojih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari