Savetnik kosovskog ministra: Pretnje Srbima od strane Beograda neće biti tolerisane 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj izjavio je danas da neće biti tolerisane pretnje aktuelnog Beograda upućene Srbima na Kosovu, preneo portal Kossev.

„Beograd poznaje stvarnost na Kosovu i mora se nje pridržavati, poštujući kosovski ustav i zakone“, naveo Ziberaj na svojoj Fejsbuk stranici.

On je ocenio da su vanredni parlamentarni izbori koji se održavaju 6. oktobra „izbori Republike Kosova i njenih građana“.

Ziberaj je 3. septembra izjavio da „Kosovo neće dozvoliti predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji“.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da kosovsko ministarstvo spoljnih poslva nema ovlašćenje „ni po jednom zakonu ili dogovoru iz Brisela“ da predstavnicima Vlade Srbije zabrani ulazak na Kosovo.

„Ne može se aktom nijedne privremene institucije u Prištini pružiti legalno pokriće za maltretiranje kojem su proteklih dana bili izloženi predstavnici Kancelarije za Кosovo i Metohiju u nastojanju da budu sa svojim narodom“, navodi se u saopštenju.

Kako piše, time su predstavnici Vlade sprečeni da „pruže podršku srpskom narodu“ koji je, kako su ocenili, „permanentno žrtva političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari