Savić: Dva dana mi nisu dali vode da pijem 1

Policajci su me najpre pretukli ispred Radio-televizije Srbije, prošle subote, nakon što sam zajedno sa drugim demonstrantima ušao u zgradu Javnog servisa.

Potom su me, tokom privođenja, udarali u rebra, štipali, stiskali… ?Tretman sam uživao takav, da sam se osećao, najblaže rečeno, kao razbojnik, ubica, jer sam doživeo sam maltretiranje od strane policajaca. Dovoljno je reći, da sam proveo 50 sati bez vode i hrane – kaže za Danas Uroš Savić, jedan od trojice uhapšenih proteklog vikenda, u subotu i nedelju, koje je tužilaštvo htelo da goni po krivičnom, umesto prekršajnom postupku, primenjenom na ostalim privedenim i uhapšenih demonstrantima.

Sagovornik Danasa kaže da policajci nisu hteli da mu daju vodu da pije, uprkos tome što je, kako kaže, bilo evidentno da će uskoro dehidrirati. Takođe, navodi da se od jakih udaraca u glavu i leđa nije osećao dobro, ali da mu nije pružena nikakva zdravstvena nega.

– Posle dva dana, odveli su me u sud, gde su me oslobodili, zajedno sa dvojicom, takođe, uhapšenih članova Pokreta ujedinjenih fantoma. Ono što mogu sto posto da tvrdim jeste da je sudija koja nas je oslobodila bila nezavisna i da nije radila ni po čijem nalogu. Bila je osetljiva, čak su joj u jednom trenutku i suze krenule dok me je saslušavala. Videlo se da je svesna da radi protiv volje Aleksandra Vučića, koji nas je osudio i pre nego što smo izašli pred sud – zaključuje Uroš Savić za Danas.

Na društvenim mrežama se, pre tri dana, pojavio i snimak na kom se vidi kako se Uroš Savić, inače člana pokreta Dveri, ispred Predsedništva, obraća kordonu policije sledećim rečima: „Skinite zastave sa rukava, molim vas! Tebi ako je fetiš da za 300 evra biješ svoj narod, hajde! Ja sam svoj štit stavio na grudi! Ti skini šlem, ja ću kačket i hajde! Čega se stidite? Ja znam da je vas sramota, ljudi! Vas je sramota što ovo radite, to je jasno! Ali nemojte to da radite, nemojte to da radite! Ja sam radio u državnoj firmi i dobio sam otkaz zbog SNS-a. Dođite kod mene u firmu da radite građevinu, nije problem. Znači, obraz je važniji od para! A ovaj će da padne za tri meseca. A šta ćete vi da kažete? Šta ćeš sinu i ćerki da kažeš? Pa znaš tata… Šta ćeš da im kažeš, kukavče? Ne radi se tako posao! Ja znam da vas je sramota! Što obarate pogled? Ali dobro, dok je takvih – biće i ovakvih!“ Uroš Savić će večeras govoriti na protestu „Jedan od pet miliona“ u Aranđelovcu, a sutra i na protestu u Beogradu.

Inače, o nezavisnosti sutkinje Ane Milošević, koja je posle petočasovnog procesa donela odluku da odbaci predlog Višeg tužilaštva u Beogradu o pritvoru od godinu dana za dvojicu članova Pokreta ujedinjenih fantoma i člana pokreta Dveri zbog upada u zgradu Radio-televizije Srbije, kako ne bi ponovili krivično delo s obzirom da učestvuju na demonstracijama, za Danas svedoči i advokat Uroš Savića, Vladimir Todorić. On, takođe, prenosi subjektivni utisak o tome da je sutkinja radila po savesti i nezavisno od pritisaka države.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je dan pre izvođenja pred sudiju trojice uhapšenih sa namerom gonjenja po krivičnom postupku rekao da za njih nema pomilovanja i da moraju da budu kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari